Niewątpliwą królową jesieni, jest dynia! Ciekawa jestem, w jaki sposób wykorzystujecie ją w swoich szaleństwach kulinarnych? Zupy dyniowe, ravioli, serniki, gnocchi lub pulpeciki… a mieliście już okazję spróbować słodkiego chlebka dyniowego? Chlebek dyniowy jest to ciasto podobne do chlebków bananowych słodkie wilgotne ciasto z dodatkiem korzennych przypraw, orzechów i czekolady. Ciasto jest bardzo smaczne wprost ideale na chłodne dni. Dodatek cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru przyjemnie rozgrzewa nasze ciało. Nie zapominajmy o czekoladzie i orzechach, które dają dużo energii!
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania, wystarczy wymieszać składniki suche i mokre. Na początek osobno, a następnie połączyć je tak, jak robi się to w przypadku muffinek. Jedyne co trzeba wcześniej przygotować to puree z dyni, można zrobić to dzień czy dwa przed planowanym upieczeniem chlebka. Do czasu przygotowania chlebka puree przechowujemy w lodówce.
Jak zrobić puree? To proste, dynię należy umyć, wyjąć z niej ziarenka i jeśli tego wymaga obrać ze skóry, następnie ułożyć na blaszce do pieczenia i upiec do miękkości. Kiedy przestygnie, wystarczy zblendować ją lub dokładnie rozgnieść tłuczkiem, przełożyć do miski przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do czasu wykorzystania. Przepis na puree z dyni znajdziecie w tym wpisie.
Koniecznie spróbujcie chlebek dyniowy, który fantastycznie smakuje z dodatkiem miodu lub kremu czekoladowego można też kromkę chlebka opiec w tosterze i podać z dżemem z pomarańczy, pyszności!
Chlebek dyniowy
Wilgotny, słodki i pełen orzechów chlebek dyniowy, wspaniały z miodem i kubkiem herbaty.
Składniki
- 2 średnie jajka
- 100 ml oleju może być słonecznikowy lub rzepakowy
- 75 ml wody
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
- 140 g puree z dyni
- 210 g mąki pszennej tortowa
- 120 g cukru trzcinowego lub białego, może być również ksylitol
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki imbiru suszonego
- 120 g czekolady pokrojonej w małe kwadraciki najlepiej pół na pół biała i ciemna
- 1 szklanka orzechów posiekanych mogą to być dowolne orzechy lub można też je pominąć
Instrukcja
Przygotowanie ciasta
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st C. Przygotować formę o wymiarach 12x23 cm, najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Do jednej miski odmierzyć wszystkie składniki suche. Do drugiej składniki mokre, składniki mokre wymieszać.
Następnie do składników suchych dodać składniki mokre i wymieszać rózgą lub widelcem do połączenia się. Na koniec dodać orzechy i czekoladę, zostawiając po łyżce czekolady i orzechów na wierzch chlebka, wymieszać, a następnie przelać do przygotowanej formy, wierzch udekorować czekoladą i orzechami.
Formę z chlebkiem wstawić do nagrzanego piekarnika, ciasto piec z opcja górnej i dolnej grzałki przez około 50 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest już dopieczone, w razie potrzeby dopiec jeszcze przez 10 minut.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić lekko drzwiczki, pozostawić w nim ciasto jeszcze przez 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika.
Smacznego!
Notatki
Jeśli chlebek podczas pieczenia zacznie się zbyt mocno przypiekać należy przykryć jego wierzch folią aluminiową.
Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Bardzo smaczny i łatwy. 😀
Dziękuję :), my również go bardzo lubimy!
Wygląda smakowicie 🙂 Chyba się skuszę, bo uwielbiam wszystko co dyniowe 🙂
W takim razie koniecznie proszę wypróbować 🙂 Chlebek jest pyszny!