Wilgotny, słodki i pełen orzechów chlebek dyniowy, wspaniały z miodem i kubkiem herbaty.
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 1 godzinagodzina
Całkowity czas 1 godzinagodzina15 minutyminuty
Porcje 1
Autor Anna
Składniki
2średniejajka
100mlolejumoże być słonecznikowy lub rzepakowy
75mlwody
1łyżeczkaekstraktu z waniliilub 1 łyżka cukru waniliowego
140gpuree z dyni
210gmąki pszennejtortowa
120gcukru trzcinowegolub białego, może być również ksylitol
1łyżeczkacynamonu
1łyżeczkasody
½łyżeczkigałki muszkatołowej
¼łyżeczkiimbirususzonego
120gczekolady pokrojonej w małe kwadracikinajlepiej pół na pół biała i ciemna
1szklankaorzechów posiekanychmogą to być dowolne orzechy lub można też je pominąć
Instrukcje
Przygotowanie ciasta
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st C. Przygotować formę o wymiarach 12x23 cm, najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Do jednej miski odmierzyć wszystkie składniki suche. Do drugiej składniki mokre, składniki mokre wymieszać.
Następnie do składników suchych dodać składniki mokre i wymieszać rózgą lub widelcem do połączenia się. Na koniec dodać orzechy i czekoladę, zostawiając po łyżce czekolady i orzechów na wierzch chlebka, wymieszać, a następnie przelać do przygotowanej formy, wierzch udekorować czekoladą i orzechami.
Formę z chlebkiem wstawić do nagrzanego piekarnika, ciasto piec z opcja górnej i dolnej grzałki przez około 50 minut, po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest już dopieczone, w razie potrzeby dopiec jeszcze przez 10 minut.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić lekko drzwiczki, pozostawić w nim ciasto jeszcze przez 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika.
Smacznego!
Notatki
Jeśli chlebek podczas pieczenia zacznie się zbyt mocno przypiekać należy przykryć jego wierzch folią aluminiową.