Drukuj
kruche ciasto ze sliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami

Pyszne kruche ciasto i wspaniałe, proste nadzienie, najlepsze ciasto!

Rodzaj Desery
Kuchnia Polish
Keyword śliwki
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 50 minutes
Razem 1 hour 5 minutes
Porcje 14 Tutaj możesz zmienić ilość składników
Autor Anna

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 średnie jajko
  • 160 g masła
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 40 g wiórków kokosowych

Dodatkowo

  • 650 g śliwek bez pestek
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczcki imbiru mielonego

Instrukcja

  1. Do miski miksera lub na stolnicę przesiać mąkę, proszek do pieczenia dodać cukier, wiórki kokosowe, imbir, pokrojone w kosteczkę masło oraz jajko.

  2. Szybko zagnieść (wyrobić) jednolite ciasto, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę.

  3. Formę o wymiarach 22x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać to temperatury 180 st C. Śliwki przekroić na pół i wypestkować.

  4. Schłodzone ciasto podzielić w proporcjach około 60:40, większą część ciasta rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim dno tortownicy. Na cieście rozsypać równomiernie tartą bułkę na którą należy ułożyć wszystkie śliwki przecięciem do góry. Śliwki posypać cukrem, cynamonem i imbirem. Na wierzchu rozsypać pozostałą część ciasta wcześniej startą na tarce o grubych oczkach.

  5. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 45-50 minut bez termoobiegu jeśli zdecydujecie się na pieczenie ciasta z termoobiegiem to obniżcie temperaturę piekarnika o 10 st C.

  6. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

  7. Smacznego!