Pyszne kruche ciasto i wspaniałe, proste nadzienie, najlepsze ciasto!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 50 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina5 minutyminuty
Porcje 14
Autor Anna
Składniki
300gmąki pszennej
70gcukru trzcinowego
1łyżeczkaproszku do pieczenia
1średniejajko
160gmasła
1łyżeczkaimbirumielonego
40gwiórków kokosowych
Dodatkowo
650gśliwek bez pestek
3łyżkitartej bułki
4łyżkicukru trzcinowego
1łyżeczkacynamonu
½łyżeczcki imbiru mielonego
Instrukcje
Do miski miksera lub na stolnicę przesiać mąkę, proszek do pieczenia dodać cukier, wiórki kokosowe, imbir, pokrojone w kosteczkę masło oraz jajko.
Szybko zagnieść (wyrobić) jednolite ciasto, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę.
Formę o wymiarach 22x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać to temperatury 180 st C. Śliwki przekroić na pół i wypestkować.
Schłodzone ciasto podzielić w proporcjach około 60:40, większą część ciasta rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim dno tortownicy. Na cieście rozsypać równomiernie tartą bułkę na którą należy ułożyć wszystkie śliwki przecięciem do góry. Śliwki posypać cukrem, cynamonem i imbirem. Na wierzchu rozsypać pozostałą część ciasta wcześniej startą na tarce o grubych oczkach.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 45-50 minut bez termoobiegu jeśli zdecydujecie się na pieczenie ciasta z termoobiegiem to obniżcie temperaturę piekarnika o 10 st C.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, przed podaniem posypać cukrem pudrem.