Drukuj
rydze w sosie

Rydze w sosie

Rydze w sosie, to najlepszy dodatek do makaronu, placków ziemniaczanych lub pysznego domowego pieczywa.

Rodzaj Obiad
Kuchnia Polish
Keyword grzyby, mascarpone
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 15 minutes
Razem 25 minutes
Porcje 2 Tutaj możesz zmienić ilość składników
Autor Anna

Składniki

Składniki na sos

  • 400 g świeżych rydzy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 130 g serka mascarpone
  • 3 łyżki śmietany
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • domowa wegeta do smaku
  • 2 łyżki natki piertuszki
  • 3 łyżki masła +odrobina oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki rosołu lub wody

Instrukcja

Przygotowanie

  1. Rydze oczyścić, przepłukać wodą i osuszyć, grzyby pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka, czosnek rozdrobnić.

  2. Na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oleju roślinnego, dodać cebulę, smażyć chwilkę, następnie dodać rydze, grzyby smażyć przez 3-4 minut na ostrym ogniu ciągle mieszając. Następnie dodać czosnek, przyprawy oraz 1/2 szklanki rosołu lub wody. Dusić grzyby przez 3 minuty, następnie dodać mascarpone i śmietanę, dokładnie wymieszać, zagotować, doprawić sos do smaku, zdjąć z ognia posypać siekaną natką pietruszki, podawać ciepły.

  3. Smacznego!