• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Rydze w sosie

Rydze w sosie

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 23 paź, 2017 · przez Anna · 16 komentarzy

Skocz do przepisu

Grzyby tej jesieni nadzwyczaj obrodziły lasy oferują nam prawdziwki, kurki i rydze.  Mam zapas na cały rok suszonych, marynowanych i mrożonych grzybów! Rydze najlepiej smakują marynowane w occie, smażone lub duszone w sosach nie poleca się suszenia rydzy, lub dodawania ich do zup.

Dzisiaj wykorzystam rydze do wspaniałego i bardzo prostego sosu na bazie serka mascarpone i śmietany. Sos jest bardzo smaczny, delikatny i aromatyczny można zjeść go ze świeżym domowym chlebem lub makaronem albo z goframi ziemniaczanymi. Sami zdecydujcie, z czym go zjecie, jedno jest pewne, nieważne co wybierzecie, to ze wszystkim będzie smakowała wybornie!

Rydze surowe z białej misce.
Rydze w sosie
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki na sos
  • 🔪 Instrukcje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki na sos

  • 400 g świeżych rydzy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 130 g serka mascarpone
  • 3 łyżki śmietany
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • domowa wegeta do smaku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżki masła +odrobina oleju roślinnego
  • ½ szklanki rosołu lub wody

🔪 Instrukcje

Przygotowanie

  • Rydze oczyścić, przepłukać wodą i osuszyć, grzyby pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka, czosnek rozdrobnić.
  • Na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oleju roślinnego, dodać cebulę, smażyć chwilkę, następnie dodać rydze, grzyby smażyć przez 3-4 minut na ostrym ogniu ciągle mieszając. Następnie dodać czosnek, przyprawy oraz ½ szklanki rosołu lub wody. Dusić grzyby przez 3 minuty, następnie dodać mascarpone i śmietanę, dokładnie wymieszać, zagotować, doprawić sos do smaku, zdjąć z ognia posypać siekaną natką pietruszki, podawać ciepły.
Surowe rude rydze
Rydze w sosie

📖 Przepis

rydze w sosie
Print Pin
5 z 4 głosów

Rydze w sosie

Rydze w sosie, to najlepszy dodatek do makaronu, placków ziemniaczanych lub pysznego domowego pieczywa.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 2
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 25 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na sos

  • 400 g świeżych rydzy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 130 g serka mascarpone
  • 3 łyżki śmietany
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • domowa wegeta (do smaku)
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżki masła (+odrobina oleju roślinnego)
  • ½ szklanki rosołu (lub wody)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Rydze oczyścić, przepłukać wodą i osuszyć, grzyby pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka, czosnek rozdrobnić.
  • Na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oleju roślinnego, dodać cebulę, smażyć chwilkę, następnie dodać rydze, grzyby smażyć przez 3-4 minut na ostrym ogniu ciągle mieszając. Następnie dodać czosnek, przyprawy oraz ½ szklanki rosołu lub wody. Dusić grzyby przez 3 minuty, następnie dodać mascarpone i śmietanę, dokładnie wymieszać, zagotować, doprawić sos do smaku, zdjąć z ognia posypać siekaną natką pietruszki, podawać ciepły.
Rydze w sosie w białej misce podane z zieloną natką.
Rydze w sosie
« Chlebek dyniowy
Zapiekanka z kurkami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Maria napisał

    25 września, 2022 at 2:40 pm

    5 stars

    Rydze z tego przepisu są przepyszne, u nas z ziemniakami i piersią z kurczaka. Dziękuję bardzo😊

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 września, 2022 at 6:20 pm

      Dziękuję i cieszę się, że przepis przypadł do gustu😊

      Odpowiedz
  2. Ania Kozłów napisał

    28 września, 2019 at 4:34 pm

    Dzisiaj dodałam ten sos do łososia smażonego. Super wyszło, dzięki za inspirację 😀

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 września, 2019 at 10:08 pm

      Wspaniały pomysł! Polecam się na przyszłość i pozdrawiam gorąco😀

      Odpowiedz
  3. Krzych napisał

    24 października, 2017 at 10:17 pm

    Przerwa nad Wisłą. Jutro do druku idzie przewodnik o Kraju Porannego Spokoju. Czy też Spokojnego Poranka.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 października, 2017 at 11:00 am

      Fantastycznie!!! Gratuluję i czekam z niecierpliwością na możliwość nabycia, będzie to wspaniały prezent dla mojej najstarszej córki, która ostatnio szaleje na punkcie kultury nowoczesnej rodem z Korei. Mam nadzieję, że poszerzy to jej horyzonty i pokarze inną, ciekawszą i piękniejszą stronę tego kraju 😉

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        25 października, 2017 at 11:23 am

        Domyśliłem się już, o jakie gofery z owocami morza chodziło, faktycznie placuszki paejot podane w takiej formie są świetnym rozwiązaniem.
        Druk to jedno, nie znamy daty wydania, w sensie kiedy się pojawi na półkach. Będzie to w Złotej Serii Wydawnictwa Pascal. Dam znać, pewnie w komentarzach do kolejnej inspiracji dla nas od Ciebie 🙂

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          25 października, 2017 at 11:25 am

          Bardzo dziękuję, mam nadzieję, że będzie dostępna przed świętami 🙂 🙂

          Odpowiedz
          • Krzych napisał

            25 października, 2017 at 11:28 am

            Żona, bo to ona jest autorką przewodnika, ma nadzieję, że przed olimpiadą 😉
            Ale kto wiec, co siedzi w głowie szefa działu marketingu 🙂

          • Anna napisał

            25 października, 2017 at 11:31 am

            To ja trzymam kciuki za termin przed świąteczny, to chyba najlepszy okres dla wydawców 🙂

  4. Krzych napisał

    23 października, 2017 at 10:44 am

    Fajna inspiracja na dziś, bo przez ten urodzaj grzybowy trudno o coś nowego. Do tego placki ziemniaczane i tegoroczna kiszona kapusta, taka dwutygodniowa i chyba nie wstaniemy od stołu 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 października, 2017 at 6:26 pm

      O tak! Kiszona kapusta do tego zestawu jest wspaniała 🙂 Przyznaję, że w tym roku jeszcze nie kisiłam, ale muszę to zaraz nadrobić!

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        23 października, 2017 at 9:40 pm

        Zestaw tak wspaniały, że w sobotę powtórka, tym razem z goframi Twojego pomysłu. Tylko zaproszeni goście muszą przyjść ze swoją gofrownicą 😀

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          23 października, 2017 at 9:51 pm

          Wspaniale, a my właśnie zjedliśmy na kolację gofry z łososiem 🙂 Mam nadzieję, że goście mają gofrownicę z dużą mocą 😉 Życzę miłego wieczoru i oczywiście smacznego 🙂

          Odpowiedz
          • Krzych napisał

            23 października, 2017 at 9:59 pm

            Mieszkaliśmy dwa lata w Korei, ale takich goferków, jak w podanym przepisie nie widziałem. Chyba poproszę gości, żeby zostawili gofrownicę na dłużej

          • Anna napisał

            24 października, 2017 at 9:19 pm

            Ta wersja to moje szaleństwo, ale w oryginale były owoce morza, które jak są świeżutkie, to goferek musi smakować obłędnie, ale łosoś też jest świetny 🙂 Czyli koreańska przygoda dobiegła końca?

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}