Rydze w sosie, to najlepszy dodatek do makaronu, placków ziemniaczanych lub pysznego domowego pieczywa.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 10 minutyminuty
Gotowanie 15 minutyminuty
Całkowity czas 25 minutyminuty
Porcje 2
Autor Anna
Składniki
Składniki na sos
400gświeżych rydzy
1małacebula
1ząbekczosnku
130gserka mascarpone
3łyżkiśmietany
sóldo smaku
pieprzdo smaku
domowa wegetado smaku
2łyżkinatki pietruszki
3łyżkimasła+odrobina oleju roślinnego
½szklankirosołulub wody
Instrukcje
Rydze oczyścić, przepłukać wodą i osuszyć, grzyby pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka, czosnek rozdrobnić.
Na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oleju roślinnego, dodać cebulę, smażyć chwilkę, następnie dodać rydze, grzyby smażyć przez 3-4 minut na ostrym ogniu ciągle mieszając. Następnie dodać czosnek, przyprawy oraz ½ szklanki rosołu lub wody. Dusić grzyby przez 3 minuty, następnie dodać mascarpone i śmietanę, dokładnie wymieszać, zagotować, doprawić sos do smaku, zdjąć z ognia posypać siekaną natką pietruszki, podawać ciepły.