Drukuj
pierniczki bezglutenowe

Pierniczki bezglutenowe

Najlepsze pierniczki bezglutenowe, przygotowane z łatwo dostępnych składników.

Rodzaj Desery
Kuchnia Polish
Keyword bezglutenowe, pierniczki
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 32 minutes
Razem 1 hour 12 minutes
Porcje 80 Tutaj możesz zmienić ilość składników
Autor Anna

Składniki

  • 250 g mąki gryczanej + do podsypania przy wałkowaniu
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 13 g przyprawy do pierników najlepiej domowej produkcji
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 16 g cukru waniliowego
  • 70 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 90 g cukru białego
  • 2 duże jajka
  • 80 g miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli

Instrukcja

  1. W rondelku rozpuścić masło, miód i cukier, zestawić z ognia i odstawić na bok.

  2. Do dużej miski wsypać wszystkie sypkie składniki, dodać rozgrzane masło z dodatkami i roztrzepane jajka, zagnieść ciasto, następnie zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na 1 godzinę.

  3. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.

  4. Wyjąć ciasto z lodówki, dociąć kawałek ciasta, rozwałkować na cienki placek, foremkami do wycinania wyciąć ulubione kształty.

  5. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  6. Pierniczki pieczemy około 8 minut.

  7. Upieczone ciasteczka studzimy na kratce.

  8. Smacznego!

Notatki

Z podanej ilości ciasta wyszło mi około 100 pierniczków - różnych kształtów ( średniej i małej wielkości ).