• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Pierniczki bezglutenowe

Pierniczki bezglutenowe

Aktualizacja: 27 Lip, 2020 · Opublikowany: 12 Gru, 2013 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Pewnie wiele osób uczulonych na gluten ucieszy się z przepisu na pierniczki bezglutenowe. Osoby skazane na dietę bezglutenową mają problem z kupieniem dobrych ciast, czy ciastek, a sklepy nie oferują zbyt wiele w tym temacie. Warto, więc mieć kilka dobrych, smacznych i sprawdzonych przepisów dla bezglutenowców. Często słyszę o problemach z przepisami na domowe smakołyki bez glutenu. Przyznaję, że i ja sama poszukuję takich przepisów na chleb, ciasta czy ciasteczka. Testuję je i wymyślam, żeby móc podzielić się z Wami zdrowymi i smacznymi przepisami.

Pierniczki bezglutenowe
Pierniczki bezglutenowe

Smak dzisiejszych pierniczków nie różni się od tych klasycznych z mąki pszennej. Pierniczki są delikatne i co ważne nie muszą leżakować, aby zmiękł, ale też nie rozlatują się po upieczeniu. Można udekorować je lukrem lub ciemną czekoladą, a z czekoladą są wprost wyśmienite. Oczywiście, zachęcam wszystkich do wypróbowania tego przepisu nie tylko osoby uczulone. Podobno im mniej glutenu w naszej diecie, tym lepiej dla naszego zdrowia, ale tutaj zdania są podzielone. Osobiście uważam, że jeśli nie mamy poważnych alergii to najlepiej zachować rozsądek i równoważyć dietę 🙂

pierniczki bezglutenowe
Print Pin
4.8 z 24 głosów

Pierniczki bezglutenowe

Najlepsze pierniczki bezglutenowe, przygotowane z łatwo dostępnych składników.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 32 minutes
Całkowity czas 1 hour 12 minutes
Autor Anna

🥘 Składniki
 

  • 250 g mąki gryczanej (+ do podsypania przy wałkowaniu)
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 13 g przyprawy do pierników (najlepiej domowej produkcji)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 16 g cukru waniliowego
  • 70 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 90 g cukru białego
  • 2 duże jajka
  • 80 g miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli

🔪 Instrukcje

  • W rondelku rozpuścić masło, miód i cukier, zestawić z ognia i odstawić na bok.
  • Do dużej miski wsypać wszystkie sypkie składniki, dodać rozgrzane masło z dodatkami i roztrzepane jajka, zagnieść ciasto, następnie zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na 1 godzinę.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
  • Wyjąć ciasto z lodówki, dociąć kawałek ciasta, rozwałkować na cienki placek, foremkami do wycinania wyciąć ulubione kształty.
  • Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pierniczki pieczemy około 8 minut.
  • Upieczone ciasteczka studzimy na kratce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Z podanej ilości ciasta wyszło mi około 100 pierniczków - różnych kształtów ( średniej i małej wielkości ).
Pierniczki bezglutenowe
Pierniczki bezglutenowe
Poprzedni wpis « Śledzie w zalewie octowej
Kolejny wpis Placek drożdżowy z pomarańczami »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Natalia napisał

    24 grudnia, 2020 at 12:31 am

    5 stars
    Pierniczki wyszły przepyszne. Aż muszę chować przed mężem glutenowcem, żeby nie zjadł wszystkich synkowi (bezglutenowcowi ;)) Jedynie co zmieniłam, to dałam w sumie 80 g cukru zwykłego, czyli sporo mniej niż w przepisie. Posypane cukrem pudrem są wystarczająco słodkie. Dziękuję bardzo za ten przepis ❤

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 grudnia, 2020 at 11:25 pm

      Bardzo proszę❤️, a dla męża trzeba upiec kolejną porcję 🤪

      Odpowiedz
  2. Jolucha napisał

    16 grudnia, 2020 at 5:17 pm

    5 stars
    Pyszne to za mało powiedziane !

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 grudnia, 2020 at 5:19 pm

      Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  3. Kasia napisał

    13 grudnia, 2020 at 7:54 pm

    Dobry przepis,smaczne ciasteczka na święta i nie tylko.Następnym razem dodam jedynie mniej cukru.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 grudnia, 2020 at 10:22 am

      Super, a jeśli pierniczki wydają się trochę za słodkie, to oczywiście można dać odrobinę mniej cukru. Pozdrawiam serdecznie 😁

      Odpowiedz
  4. Dominika napisał

    09 grudnia, 2020 at 8:09 pm

    Czy mozna do tego przepisu dodac rowniez kakao? Jeśli tak to w jakiej ilości zaproponowałaby Pani? I czy 1 łyżeczkę cynamonu można zastąpić 1 łyżką? Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  5. Ann_M1 napisał

    08 grudnia, 2020 at 9:11 pm

    5 stars
    Pyszota. Najlepsze pierniki jakie jadłam.
    Warto było zrobić swoją mieszankę przypraw (świeżo mielone goździki i kardamon robią niesamowitą robotę). Wspaniały, głeboki smak. Córka (wybredny krytyk kulinarny 😉 ) też mega zadowolona. Mąż i syn nie cierpią gryki a wsuwali aż się uszy trzęsły. Tylko jeden problem- z tej ilosci składników to tych pierników zdecydowanie za mało ;). Pojutrze powtórka 🙈

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 grudnia, 2020 at 7:51 am

      Bardzo się cieszę, że Wam smakują 😁. No tak, z ilością dobrych pierniczki zawsze jest problem 🤪. Pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 grudnia, 2020 at 8:19 pm

      Tak możne dodać kakao i więcej cynamonu, będą mega cynamonowe😁 Kakaa wystarczy 1 kopiasta łyżka.

      Odpowiedz
  6. Anita napisał

    18 grudnia, 2019 at 12:22 am

    Wow, chyba pierwszy raz wyszły mi pierniki z przepisu z internetu! Są pyszne, szczególnie po 3-4 dniach. Wprawdzie początkowo ciasto było kruche ale dodałam odrobine mleka i zaczęło się kleić. Polecam przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 grudnia, 2019 at 9:34 am

      Wspaniale! Życzę Wesołych Świąt!!!

      Odpowiedz
  7. Justyna napisał

    10 grudnia, 2019 at 12:29 pm

    mam pytanie czy zamiast samemu mieszać maki mogę użyć gotowej mieszanki np. Schar? Jeśli tak to w jakiej ilości?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 grudnia, 2019 at 12:59 pm

      Nie próbowałam piec pierniczków z takiej mieszanki mąk, pewnie pierniczki wyjdą, ale jakie, to nie mam pojęcia. Zrobiłam ten przepis z takiej kompozycji, ponieważ czytelnicy szukali dobrego przepisu, a podobno pierniczki przygotowane z gotowych mieszanek mąk wychodzą słabe. Z tego zestawu składników pierniczki wychodzą naprawdę bardzo dobre! Jeśli chciałaby Pani upiec je z gotowej mieszanki, to proszę na próbę zrobić z połowy porcji, w razie niepowodzenia nie będzie żal składników.
      Ilość mąki powinna być taka, jak w przepisie, czyli po zliczeniu wszystkich mąk.

      Odpowiedz
  8. Monia napisał

    06 grudnia, 2019 at 11:51 am

    A czy mogę gryczana zastąpić inna mąką np amarantusową czy z ciecierzycy?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 grudnia, 2019 at 6:08 pm

      Nie robiłam w takiej konfiguracji, amarantus może tutaj się nie sprawdzić. Natomiast mąka z ciecierzycy mogłaby być, ale w takiej ilości też może być problem, zastąpiłabym tylko połowę ilości mąki gryczanej, mąką z ciecierzycy, a drugą część zostawiłabym mąkę gryczaną. Przepis na pierniczki komponowałam z różnych mąk, ale nie wszystkie nadają się do tego przepisu. Ten zestaw jest optymalny dla pierniczków, ale możesz zaryzykować i przygotować z połowy porcji, aby w razie wpadki nie zmarnować składników 🙂 Jeśli masz problem z kupieniem mąki gryczanej to najlepiej przygotować ją samodzielnie w domu. Wystarczy kasza gryczana kupiona w sklepie (niepalona) zmielona w młynku do kawy na drobny pył.

      Odpowiedz
  9. Izabella napisał

    14 grudnia, 2018 at 11:24 am

    Ciasto kruszy się podczas wałkowania.. Nie mogę też wykroic pierniczkow. Co poszło nie tak? Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. Każdy składnik dodałam w takich proporcjach jak w przepisie..

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 grudnia, 2018 at 11:33 am

      Rozumiem, że ciasto schłodziło się przed wałkowaniem, jeśli tak to może jest zbyt twarde, trzeba w takiej sytuacji odkroić kawałek i ugnieść je, aby troszkę rozgrzać ciasto, a następnie rozwałkować cienki placek i wykrawać pierniczki. Nigdy nie mialam takiego przypadku, ale może to pomoże. Podczas wałkowania proszę podsypywać mąką. Mam nadzieję, że wszystko wyjdzie ?

      Odpowiedz
      • Izabella napisał

        15 grudnia, 2018 at 10:23 pm

        Dodałam jedno jajko więcej i jeszcze raz całe ciasto wyrobiłam żeby połączyły się z jajkiem i drugi raz do lodówki. Tym razem było lepiej ale i tak trochę się nameczylam z wykrawaniem pierniczkow. Jednakże jak na ciasto z mak bezglutenowych to i tak było fajne w obróbce. Czemu ma służyć schladzanie w lodówce? Czy robiąc grubsze pierniczki ciastka będą miękkie po schlodzeniu?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          15 grudnia, 2018 at 10:56 pm

          Cieszę się, że się udało. Rozmiar jajek w przepisach na duże znaczenie. Między jajkiem małym (S) a dużym (XL) jest różnica około 22 g co przy dwóch jajkach w przepisie robi sporą różnicę 🙂
          Nie robiłam z tego przepisu grubszych pierniczków, więc tutaj nie bardzo pomogę.
          Jeśli chodzi o chłodzenie ciast na przykład na pierniczki, to robimy to głównie dlatego, żeby ciasto lepiej się formowało, wałkowało i wykrawało. Ciasto po wyrobieniu jest dość klejące i ciężko byłoby je rozwałkować, często zbyt krótkie chłodzenie ciasta powoduje, że ciasto mocno klei się i do blatu i wałka i niektórzy podsypują je dużą ilością mąki, co skutkuje w twardymi ciastkami i upieczeniu. Mam dzieję, że ciastka Wam smakują 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

          Odpowiedz
          • Izabella napisał

            22 grudnia, 2018 at 7:43 am

            Robiłam wczoraj druga turę piernikow i ciasto wyszło idealne. Tak jak.powinno ładnie się kleilo, było zawarte a po schlodzeniu świetnie się wykrawalo pierniczki. Najwyraźniej poprzednio dałam o te jedno jajko za mało i to faktycznie robi Dużą różnice.. Bardzo dziękuję za przepis! Jest rewelacyjny a pierniki smakują wszystkim 🙂 mój synek zajada je ze smakiem a mąż glutenowiec twierdzi, nawet, że lepsze niż te "zwykle" z mąki pszennej.

          • Anna napisał

            22 grudnia, 2018 at 9:58 am

            Wspaniale! Bardzo się cieszę, najważniejsze, że wyszły tak, jak powinny i smakują. Pozdrawiam Was gorąco i życzę Wesołych Świąt:)

  10. Izabella napisał

    14 grudnia, 2018 at 8:49 am

    Rozpuszczone cukier z miodem i masłem to musi być taka gładka masa? U mnie czuć grudki cukru między palcami i nie wiem czy taka masę mogę wlać do ciasta?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 grudnia, 2018 at 9:58 am

      Tak, może być, rozpuści się podczas pieczenia:)

      Odpowiedz
  11. Małgorzata napisał

    13 grudnia, 2018 at 6:41 pm

    A czy mozna dać tylko mąkę kukurydziana i ryżowa ?? Bez gryczanej. Nie moge jen nigdzie dostać 🙁 czy wyjdzie ciasto??

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 grudnia, 2018 at 7:04 pm

      Nie piekłam w takiej wersji, ale jeśli chciałaby Pani spróbować je zrobić przy użyciu tylko mąk kukurydzianej i ryżowej, to te 250 g proszę podzielić, 150 g mąki kukurydzianej i 100 g ryżowej, choć obawiam się, że mogą wyjść bardzo kruche, piaskowo kruche. Mąkę gryczaną można kupić w Lidlu tam, jest dostępna bez problemu albo może ją Pani sama przygotować, jeśli tylko posiada Pani młynek do kawy. Wystarczy kaszę gryczaną zmielić na drobny pył i gotowe.

      Odpowiedz
  12. Izabella napisał

    11 grudnia, 2018 at 1:18 am

    Jak długo pierniki zachowują świeżość? Można je upiec tydzień czy dwa przed świętami?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 grudnia, 2018 at 7:23 am

      Pierniczki to ciastka, które bez problemu wytrzymają dwa tygodnie, oczywiście, przechowanie w pojemniku czy słoiku. Powinny wystygnąć całkowicie przed umieszczeniem ich w zamknięciu .

      Odpowiedz
      • Izabella napisał

        11 grudnia, 2018 at 8:56 pm

        Dziękuję za odpowiedź. Będę piekła w tym tygodniu i skorzystam z Pani przepisu. Mam nadzieję, że mi wyjdą.. pozdrawiam

        Odpowiedz
  13. Ewa napisał

    21 grudnia, 2017 at 12:55 pm

    Witam, mam pytanie : po co dwa rodzaje cukru w przepisie? Jeżeli przepis określiła Pani jako zdrowy, to myślę, ze białego cukru nie powinno w nim być 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 grudnia, 2017 at 5:27 pm

      Hmm, jeśli chodzi o określenie "zdrowe" użyte w opisie, to w tym przypadku odnosi się do braku mąki pszennej co na pewno jest zdrowe dla osób z Celiakią... Jeśli chodzi o cukry, to trzcinowy dodany jest do przepisu ze względu na walory smakowe, ale oczywiście można wybrać tylko jednym rodzaj biały lub trzcinowy. Jedno jest pewne, że żaden z nich nie jest zdrowy! Cukier trzcinowy jest niemal tak samo niezdrowy jak biały 🙁
      Chcąc przygotować zdrowe słodycze trzeba byłoby użyć ksylitolu, stewii lub jeszcze innego zdrowego słodzika 🙂 ale one nie zawsze sprawdzają się w przepisach i jak wiele osób podkreśla, są drogie 🙁
      Myślę, że porcja niezdrowego cukru zjedzona w jakimś wypieku od czasu do czasu i umiarem nikomu nie zaszkodzi.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego 🙂

      Odpowiedz
  14. Emila napisał

    20 grudnia, 2017 at 10:49 pm

    Czy mąkę gryczaną mogę zamienić na owsianą?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 grudnia, 2017 at 5:03 pm

      To może być eksperyment, trochę obawiałabym się dodać całą porcję czyli 250 g mąki owsianej zamiast gryczanej, mąka owiana ma inna właściwości i może sprawić, że ciasto będzie zbyt sypkie. Może lepiej dodać 150 g owsianej, a pozostałe 100 g podzielić na pół i dodać po 50 g mąki ryżowej i kukurydzianej. Przepraszam za niejednoznaczną odpowiedz ale nie próbowała tych ciasteczek piec z mąki owsianej...
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  15. Ewa napisał

    20 grudnia, 2017 at 10:35 pm

    Bardzo dziękuje za szybką odpowiedź, mimo okresu świątecznych przygotowań:)
    Nieste
    sty wyszły mi bardzo twarde, ale zmiekły troche po zamknieciu z szklanym pojemniku z połówka jabłka. Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 grudnia, 2017 at 4:57 pm

      O to ciekawe, bo te pierniczki wychodzą mega kruche i to zaraz po upieczeniu, może olej kokosowy utwardził je, wypróbuję następnym razem z olejem kokosowym, a jaki był to olej? tłoczony na zimno czy rafinowany?

      Odpowiedz
  16. Kasia napisał

    20 grudnia, 2017 at 2:56 pm

    Ciasto bardzo kruche wychodzi, ciezko sie wykrawa pierniczki, przez co moje mialy grubosc okolo 5 mm. Upieczone jednak sa rzeczywiscie pyszne. Z tym ze moje przy 8 minutach sie poprzypalaly, wiec kolejne piekly sie tylko 7 minut. Zastanawialam sie czy mozna je nadziewac, tym razem jednak tego nie robilam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 grudnia, 2017 at 4:51 pm

      Bardzo cieszę się, że pierniczki smakują 🙂
      Do tej pory nie miałam problemu z ciastem, może ciasto wyszło kruche (słabiej się skleiło) przez wielkość użytych jajek? Jeśli jajka są duże i masła jest tyle ile w przepisie, to ciasto jest na tyle elastyczne, że można rozwałkować je bardzo cienko 🙂 Kwestia pieczenie to jest bardzo indywidualna sprawa, a raczej sprawa piekarnika, każdy piekarnik piecze inaczej więc piekąc po raz pierwszy zawsze trzeba pilnować czasu, aby dostosować czas i ewentualnie temperaturę.
      Nadziewać nigdy nie próbowałam, więc nie wiem jak wyjdą, zawsze piekę je cieniutkie lukrowane lub oblewane czekoladą.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt!

      Odpowiedz
    • Marzena napisał

      05 grudnia, 2018 at 5:22 pm

      Polecam dodać kilka łyżek (3-4) słodkiej śmietany 30%, to pomoże i pierniczki będą pyszne

      Odpowiedz
  17. Ewa napisał

    19 grudnia, 2017 at 11:50 am

    Witam,

    Czy zamiast masła mozna dodać olej kokosowy?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 grudnia, 2017 at 4:02 pm

      Tak można dodać olej kokosowy, dobrze byłoby żeby był w stanie stałym 🙂

      Odpowiedz
  18. Kasia&Ania napisał

    16 grudnia, 2017 at 8:19 pm

    Pierniczki zrobione. Święta coraz bliżej. ? ? Wyszły idealne. Bardzo dziękujemy za fantastyczny przepis. Pyszne i piękne. Aż żal, że nie można pokazać zdjęcia.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 grudnia, 2017 at 8:53 pm

      Super bardzo się cieszę, że pierniczki już upieczone i co najważniejsze wyszły dobre 🙂 Życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  19. Agata napisał

    16 grudnia, 2017 at 1:54 pm

    Witam czy można pominąć mąkę kukurydziana? I dać tylko gryczaną i ryzową jeżeli tak to jak zmienić proporcje?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 grudnia, 2017 at 8:51 pm

      Oczywiście najlepiej byłoby dać mąkę kukurydzianą, ale jeśli nie ma jej Pani to można zamienić ją na jaglaną lub te 100 g mąki kukurydzianej zastąpić 50 g mąki gryczanej i 50 g mąki ryżowej. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  20. Monika Bednarczyk Szczur napisał

    05 grudnia, 2017 at 3:40 pm

    Witam! Dziś upiekłam pierniczki. Nie miałam mąki ryżowej więc dodałam mix gotowy. Wyszły super ale pewnie na mące ryżowej byłyby lepsze. Dzieciaki zjadły już połowę. A czy zamiast mąki ryżowej można dodać jaglanej? Trochę bałam się eksperymentować, bo potrzebne są mojej córce do przedszkola na jutro. Super przepis. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 grudnia, 2017 at 5:51 pm

      Wspaniale, że posmakowały Wam pierniczki 🙂 Może Pani dodać mąkę jaglaną, podobno wychodzą również dobre z jej dodatkiem osobiście nie próbowałam, ale czytelniczki donosiły mi, że z mąką jaglaną też są super 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
« Starsze komentarze

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Dowiedz się więcejZamknijNie