Najlepsze pierniczki bezglutenowe, przygotowane z łatwo dostępnych składników.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 40 minutyminuty
Gotowanie 32 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina12 minutyminuty
Porcje 80
Autor Anna
Składniki
250gmąki gryczanej+ do podsypania przy wałkowaniu
100gmąki kukurydzianej
100gmąki ryżowej
13gprzyprawy do piernikównajlepiej domowej produkcji
1łyżeczkacynamonu
16gcukru waniliowego
70gmasła
50gcukru trzcinowego
90gcukru białego
2dużejajka
80gmiodu
1łyżeczkasody oczyszczonej
1szczyptasoli
Instrukcje
W rondelku rozpuścić masło, miód i cukier, zestawić z ognia i odstawić na bok.
Do dużej miski wsypać wszystkie sypkie składniki, dodać rozgrzane masło z dodatkami i roztrzepane jajka, zagnieść ciasto, następnie zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
Wyjąć ciasto z lodówki, dociąć kawałek ciasta, rozwałkować na cienki placek, foremkami do wycinania wyciąć ulubione kształty.
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniczki pieczemy około 8 minut.
Upieczone ciasteczka studzimy na kratce.
Smacznego!
Notatki
Z podanej ilości ciasta wyszło mi około 100 pierniczków - różnych kształtów ( średniej i małej wielkości ).