Drukuj
pierogi bezglutenowe

Pierogi bezglutenowe

Rodzaj Obiad
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 15 minutes
Razem 45 minutes
Porcje 36 Tutaj możesz zmienić ilość porcji

Składniki

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki z ciecierzycy
  • 100 g mąki ryżowej
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • bardzo ciepłej wody-wody tyle ile wciągnie mąka

Składniki na farsz

  • 400 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól do smaku
  • 2 łyżki szczypiorku posiekane
  • pieprz do smaku
  • garść natki pietruszki lub kolendry

Instrukcja

Przygotowanie ciasta

  1. Odmierzoną ilość mąki wsypać do miski dodać sól, olej i gorącą wodę, wodę dolewać stopniowo zagniatając gładkie elastyczne ciasto, wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 20-30 minut.

Przygotowanie farszu

  1. Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę.

  2. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę oraz pieczarki smażyć kilka minut na dużym ogniu do chwili, kiedy cała woda z pieczarek odparuje, smażyć jeszcze chwilę do przyrumienienia grzybów, wyłączyć i troszkę przestudzić.

  3. Do miski malaksera włożyć 3/4 smażonych pieczarek dodać ciecierzycę, zmiksować masę przełożyć do miski dodać pozostałe pieczarki, posiekaną zieleninę i przyprawy, dokładnie wymieszać.

  4. W dużym garnku zagotować wodę z solą i 2 łyżkami oleju.

  5. Z ciasta odcinać małe kawałki, na podsypanym mąką blacie rozwałkować niezbyt cienkie ciasto (powinno być grubsze niż z klasycznego ciasta) przy pomocy szklanki wycinać placuszki, na każdy placuszek nałożyć porcję farszu, skleić brzegi, pierogi odłożyć na podsypany mąką blat, przykryć ściereczką, aby ciasto nie obsychało.

  6. Pierogi gotować na średnim ogniu przez kilka minut w razie potrzeby zmniejszcie ognień.

  7. Ugotowane, wyjmować łyżką cedzakową na talerze lub półmisek.

  8. Pierogi podajemy z masłem i cebulką lub sosami.

  9. Smacznego!