• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Pierogi » Pierogi bezglutenowe

Pierogi bezglutenowe

Aktualizacja: 23 Cze, 2020 · Opublikowany: 19 Gru, 2015 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Mam nadzieję, że przepis na pierogi bezglutenowe przyda się tym, którzy mają uczulenie na gluten. Wiele osób na takiej diecie często rezygnuje z pierogów przygotowywanych z gotowej mieszanki mąk bezglutenowych, ponieważ nie smakują one zbyt dobrze. Być może pierogi przygotowane z mąki z ciecierzycy oraz mąki ryżowej będą strzałem w dziesiątkę? Ciasto jest elastyczne i miękkie, świetnie się klei, ale trzeba pamiętać, że jest to jednak ciasto bezglutenowe. Ciasto bezglutenowe nie ma takiej elastyczności jak klasyczne ciasto! Rozwałkowując placek na pierogi, pamiętajcie, że musi być odrobinę grubszy od klasycznego w przeciwnym razie, ciasto będzie się rozpadało i pękało. Sklejone surowe pierogi przykryjcie ściereczka, aby nie obsychały przed ugotowaniem.

Ugotowanie już pierogi polejcie odrobiną tłuszczu, aby nie sklejały się podczas przechowywania. Jeśli nie zjecie wszystkich pierogów od razu, to przykryjcie je folią spożywczą i włóżcie do lodówki do dnia następnego. Pierogi odgrzać można na parze lub na patelni z odrobiną tłuszczu. Farsz, który zaproponowałam, przygotowany jest ze smażonych pieczarek z cebulką i gotowaną soczewicą dość intensywnie doprawione pieprzem. Oczywiście na Święta pierogi powinny być z kapustą i suszonymi grzybami. Smacznego!

pierogi bezglutenowe
Print Pin
5 from 1 vote

Pierogi bezglutenowe

Rodzaj Obiad
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Porcje 36

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki z ciecierzycy
  • 100 g mąki ryżowej
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • bardzo ciepłej wody-wody tyle ile wciągnie mąka

Składniki na farsz

  • 400 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ puszki ciecierzycy
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól do smaku
  • 2 łyżki szczypiorku posiekane
  • pieprz do smaku
  • garść natki pietruszki lub kolendry

🔪 Instrukcje

Przygotowanie ciasta

  • Odmierzoną ilość mąki wsypać do miski dodać sól, olej i gorącą wodę, wodę dolewać stopniowo zagniatając gładkie elastyczne ciasto, wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 20-30 minut.

Przygotowanie farszu

  • Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
  • Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę oraz pieczarki smażyć kilka minut na dużym ogniu do chwili, kiedy cała woda z pieczarek odparuje, smażyć jeszcze chwilę do przyrumienienia grzybów, wyłączyć i troszkę przestudzić.
  • Do miski malaksera włożyć ¾ smażonych pieczarek dodać ciecierzycę, zmiksować masę przełożyć do miski dodać pozostałe pieczarki, posiekaną zieleninę i przyprawy, dokładnie wymieszać.
  • W dużym garnku zagotować wodę z solą i 2 łyżkami oleju.
  • Z ciasta odcinać małe kawałki, na podsypanym mąką blacie rozwałkować niezbyt cienkie ciasto (powinno być grubsze niż z klasycznego ciasta) przy pomocy szklanki wycinać placuszki, na każdy placuszek nałożyć porcję farszu, skleić brzegi, pierogi odłożyć na podsypany mąką blat, przykryć ściereczką, aby ciasto nie obsychało.
  • Pierogi gotować na średnim ogniu przez kilka minut w razie potrzeby zmniejszcie ognień.
  • Ugotowane, wyjmować łyżką cedzakową na talerze lub półmisek.
  • Pierogi podajemy z masłem i cebulką lub sosami.
  • Smacznego!
pierogi bezglutenowe

Pomysł podpatrzony na stronie - Facet i kuchnia.

Poprzedni wpis « Piernik staropolski
Kolejny wpis Makowiec II »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia