Drukuj
bulki z siemieniem

Bułki z siemieniem

Zdrowe i smaczne bułeczki z dodatkiem siemienia lnianego.

Rodzaj Pieczywo
Kuchnia Polish
Keyword siemię lniane
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 15 minutes
Razem 35 minutes
Porcje 10 Tuta możesz zmienić ilość składników
Autor Anna

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 230 ml letniej wody
  • 1 małe jajko
  • 15 g świeżych drożdży lub łyżeczka suchych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli morskiej jeśli używacie soli zwykłej, to dajcie jej mniej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

Dodatkowo

  • len całe nasionka
  • 1 małe jajko + łyżka mleka

Instrukcja

  1. Do miski miksera wlać wodę dodać drożdże i cukier mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia, następnie dodać pozostałe składniki zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.

  2. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości.

  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

  4. Ciasto podzielić na 10 równych części z każdej uformować kulkę, układać na blaszce zachowując odstępy między bułkami, można delikatnie spłaszczyć, wierzch bułek lekko naoliwić i przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około 30-45 minut.

  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C.

  6. Wyrośnięte bułki pomalować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarenkami lnu, wstawić do nagrzanego piekarnika. Bułki pieczemy przez 15 minut.

  7. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i wystudzić.

  8. Smacznego!