Zdrowe i smaczne bułeczki z dodatkiem siemienia lnianego.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 20 minutyminuty
Gotowanie 15 minutyminuty
Całkowity czas 35 minutyminuty
Porcje 10
Autor Anna
Składniki
450gmąki pszennej
230mlletniej wody
1małejajko
15gświeżych drożdży lub łyżeczka suchych
1łyżeczkacukru
1 ½łyżeczki solimorskiej jeśli używacie soli zwykłej, to dajcie jej mniej
2łyżkimasła
2łyżkimielonego siemienia lnianego
Dodatkowo
len całe nasionka
1małejajko+ łyżka mleka
Instrukcje
Do miski miksera wlać wodę dodać drożdże i cukier mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia, następnie dodać pozostałe składniki zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na 10 równych części z każdej uformować kulkę, układać na blaszce zachowując odstępy między bułkami, można delikatnie spłaszczyć, wierzch bułek lekko naoliwić i przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około 30-45 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C.
Wyrośnięte bułki pomalować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarenkami lnu, wstawić do nagrzanego piekarnika. Bułki pieczemy przez 15 minut.