• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Bułki z siemieniem

Bułki z siemieniem

Aktualizacja: 19 sty, 2019 · Opublikowany: 11 kwi, 2016 · przez Anna · 10 komentarzy

Skocz do przepisu

Bułki z siemieniem lnianym to kolejny przepis do wypróbowania, a naprawdę warto! Bułki są wyborne, niesamowicie smaczne idealne na śniadanie lub podwieczorek! Ciasto, z którego przygotowujemy bułki, jest sprężyste i bardzo elastyczne dlatego też formowanie z niego bułeczek jest bardzo łatwe i przyjemne. Do ciasta dodałam mielone nasionka lnu, które sprawiają, że bułki są wilgotne po upieczeniu i dzięki temu zachowują długo świeżość. Świeżość w tym przypadku to mniej istotna sprawa, bo bułki znikają tego samego dnia 😉 Bułki przed pieczeniem posypuję całymi nasionkami lnu, który po upieczeniu robi się chrupiący. Osoby, które nie lubią lnu, mogą bułki upiec bez jego dodatku lub zamienić na ziarenka. Świetnie sprawdzą się słonecznik, dyna albo sezam przy takiej zamianie bułki również będą wyborne 🙂 Zapraszam i życzę smacznego!

bulki z siemieniem
Print Pin
5 z 3 głosów

Bułki z siemieniem

Zdrowe i smaczne bułeczki z dodatkiem siemienia lnianego.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 10
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 35 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 450 g mąki pszennej
  • 230 ml letniej wody
  • 1 małe jajko
  • 15 g świeżych drożdży ( lub łyżeczka suchych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ½ łyżeczki soli (morskiej jeśli używacie soli zwykłej, to dajcie jej mniej)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

Dodatkowo

  • len całe nasionka
  • 1 małe jajko (+ łyżka mleka)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera wlać wodę dodać drożdże i cukier mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia, następnie dodać pozostałe składniki zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciasto podzielić na 10 równych części z każdej uformować kulkę, układać na blaszce zachowując odstępy między bułkami, można delikatnie spłaszczyć, wierzch bułek lekko naoliwić i przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około 30-45 minut.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C.
  • Wyrośnięte bułki pomalować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarenkami lnu, wstawić do nagrzanego piekarnika. Bułki pieczemy przez 15 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć na kratkę i wystudzić.
  • Smacznego!
bulki z siemieniem
« Tort Mojito
Ciasteczka czekoladowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Nika79 napisał

    02 lutego, 2020 at 6:42 pm

    Ja dodałam do ciasta siemie i otreby są bardzo dobre

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 lutego, 2020 at 8:43 pm

      Mniam, super!

      Odpowiedz
  2. Kasia napisał

    19 sierpnia, 2018 at 5:43 pm

    Oklaply mi te buleczki, jaka moze byc przyczyna? :((

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 sierpnia, 2018 at 9:29 pm

      Ooo 🙁 Nie wiem, w którym momencie oklapły...? ale przyczyną może być zbyt długie wyrastanie ciasta przed pieczeniem. Teraz jest bardzo ciepło i pewnie po 20 kilku minutach bułki były już wyrośnięte i gotowe do wstawienia do gorącego piekarnika. Jeśli tak było, to ciasto, które przerosło (na powierzchni uformowanych i wyrośniętych już bułek zaczynają być widoczne pęcherzyki powietrza) w piekarniku opadnie. Jedynym ratunkiem na przerośnięte ciasto jest ponowne, szybkie zagniecenie ciasta i uformowanie ich jeszcze raz. Jeśli jednak nie jest to wina przerośniętego ciasta, to opadnięcie mogła spowodować zbyt niska temperatura piekarnika, co może się zdarzyć, piekarniki pieką bardzo różnie i jeśli jest takie podejrzenie, to dobrze jest sprawdzić, czy wskazywana temperatura na wskaźniku piekarnika jest taka w rzeczywistości.

      Odpowiedz
  3. An etka napisał

    22 lipca, 2016 at 4:23 pm

    Aniu, potwierdzam wszystko, co napisałaś o tych bułeczkach. Są przepyszne :). Z ciastem pracuje się bardzo przyjemnie. Wczoraj robiłam je 1. raz, a dziś znów będą na kolację :). Tym razem, to taka moja modyfikacja, bo z czarnymi oliwkami. Nie przepadamy za oliwkami, ale bułki z ich dodatkiem nam smakują.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 lipca, 2016 at 4:30 pm

      Bardzo się cieszę, że i te wypieki posmakowały Wam 🙂 Fantastyczny pomysł z oliwkami, jadłam niedawno pieczywo z czarnymi oliwkami i smakowało mi bardzo więc bułki w Twojej będą super!

      Odpowiedz
      • An etka napisał

        23 lipca, 2016 at 5:54 pm

        Aniu, takie własnie były :). Zrób koniecznie :). Czekam na zapowiadany przez Ciebie przepis na kolejny, zapewne pyszny, chleb.

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          24 lipca, 2016 at 6:32 pm

          O właśnie, przepis na chleb czeka, zdjęcia są tylko wpis trzeba zrobić 🙂 Chlebuś jest pyszny! Zaraz zabiorę się za wpis, dziękuję za przypomnienie 🙂

          Odpowiedz
  4. naszlakusmaku napisał

    11 kwietnia, 2016 at 9:02 pm

    5 stars
    wyglądają pysznie! 🙂 muszę wypróbować przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 kwietnia, 2016 at 9:25 pm

      Koniecznie, polecam 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}