Drukuj

Chleb żytni pytlowy

Chleb na zakwasie, pyszny wilgotny miąższ i cudowna skórka!

Rodzaj Piczywo
Kuchnia Polish
Keyword mąka żytnia, pieczywo
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 40 minutes
Razem 50 minutes
Porcje 1 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na zaczyn

  • 60 g zakwasu żytniego wcześniej dokarmionego
  • 210 g wody
  • 170 g mąki żytniej pytlowej

Składniki na ciasto właściwe

  • 200 g wody
  • 90 g mąki żytniej pytlowej
  • 200 g mąki pszennej uniwersalna
  • 10 g soli morskiej

Instrukcja

Przygotowanie zaczynu

  1. Zakwas dokarmić na około 5 godzin przed przygotowaniem zaczynu.

  2. Wszystkie składnik umieścić w misce, wymieszać do połączenia, wystarczy łyżką, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc (minimum 9 godzin) w ciepłe miejsce.

Przygotowanie ciasta właściwego

  1. Następnego dnia rano wymieszać składniki na ciasto właściwe zaczynając od wody, następnie mąki i sól, ciasto wystarczy wymieszać łyżką, dokładnie aby wszystkie składniki połączyły się. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny może być trochę dłużej.

  2. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Formę 12x23 cm wysmarować olejem i obsypać mąką, przelać ciasto do formy, wierzch formy przykryć folią spożywczą i znów odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut lub do wyrośnięcia ciasta.

  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C. 

  4. Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, wnętrze szybko spryskać wodą, zamknąć piekarnik, ciasto pieczemy przez 45 minut.

    Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy na kratkę, wierzch można pomalować kilka razy wodą z odrobiną soli, skórka będzie błyszcząca. Chleb pozostawiamy do całkowitego wystudzenia .

  5. Smacznego!