• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleb na zakwasie » Chleb żytni pytlowy

Chleb żytni pytlowy

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 30 mar, 2018 · przez Anna · 16 komentarzy

Skocz do przepisu

Dziś chleb żytni pytlowy na zakwasie żytnim. Przepis jest przepisem dwufazowym, ponieważ nie ma w nim dodatku drożdży piekarskich, musi mieć czas na wytworzenie odpowiedniej ilości drożdży potrzebnej do wyrośnięcia ciasta. Przygotowanie chleba zaczynamy od przygotowania zaczynu. Zaczyn powinien pracować minimum 9 godzin. Najlepiej przygotować go wieczorem przed pójściem spać, aby móc następnego dnia dokończyć pracę, a po południu cieszyć się smakiem chleba. Chleb jest bardzo smaczny z cienką skórką i pysznym wilgotnym środkiem, wspaniale smakuje ze wszystkim dodatkami i długo zachowuje świeżość. Przed przystąpieniem do przygotowania tego chleba trzeba pamiętać, aby na początku dokarmić zakwas. Zakwas powinien być mocny i aktywny, a chleb na pewno się uda :).

Zapraszam, koniecznie spróbujcie!

Print Pin
5 z 3 głosów

Chleb żytni pytlowy

Chleb na zakwasie, pyszny wilgotny miąższ i cudowna skórka!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Piczywo
Porcji 1
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na zaczyn

  • 60 g zakwasu żytniego (wcześniej dokarmionego)
  • 210 g wody
  • 170 g mąki żytniej pytlowej

Składniki na ciasto właściwe

  • 200 g wody
  • 90 g mąki żytniej pytlowej
  • 200 g mąki pszennej (uniwersalna)
  • 10 g soli morskiej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie zaczynu

  • Zakwas dokarmić na około 5 godzin przed przygotowaniem zaczynu.
  • Wszystkie składnik umieścić w misce, wymieszać do połączenia, wystarczy łyżką, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc (minimum 9 godzin) w ciepłe miejsce.

Przygotowanie ciasta właściwego

  • Następnego dnia rano wymieszać składniki na ciasto właściwe zaczynając od wody, zaczynu, następnie dodać mąki i sól, ciasto wystarczy wymieszać łyżką dokładnie aby wszystkie składniki się połączyły. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny może być trochę dłużej.
  • Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Formę 12x23 cm wysmarować olejem i obsypać mąką, przelać ciasto do formy, wierzch formy przykryć folią spożywczą i znów odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut lub do wyrośnięcia ciasta.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C. 
  • Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, wnętrze szybko spryskać wodą, zamknąć piekarnik, ciasto pieczemy przez 45 minut.
    Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy na kratkę, wierzch można pomalować kilka razy wodą z odrobiną soli, skórka będzie błyszcząca. Chleb pozostawiamy do całkowitego wystudzenia .
  • Smacznego!
chleb zytni pytlowy
chleb zytni pytlowy
« Sałatka z bobem
Karpatka »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. laik napisał

    25 września, 2021 at 2:45 pm

    Możecie dokładniej wytłumaczyć laikowi co to jest zakwas, skąd go brać i co to znaczy "wcześniej dokarmionego"?
    Dziękuję

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 września, 2021 at 11:11 pm

      5 stars
      Zakwas, najprościej ujmując jest to mieszanka mąki i wody w równych proporcjach, która dzięku fermentacji zmienia się w naturalny spulchniacz. Dojrzały zakwas to zestaw różnych drogocennych bakterii, które pozwalają mąkę, wodę i sól przemienić w sprężysty chleb :). Oczywiście najlepiej zrobić go własnoręcznie w doku, wystarczy kilka dni, aby uzyskać odpowiedni zakwas do wypieku chleba. Jak zrobić zakwas i jak go dokarmiać napisałem we wpisie zakwas żytni, zapraszam do przeczytania.

      Odpowiedz
  2. Ryszard napisał

    03 kwietnia, 2021 at 2:18 pm

    Mam takie pytanie .
    Piekę przeróżne chleby i tak jak na załączonym zdjęciu chleb z blaszki zawsze pęka wzdłuż brzegów, dlaczego tak się dzieje ? Myślę czy przecięcie chleba na górze by coś tutaj pomogło, ale chyba nie, gdyż ciasto jest dość luzne ,nie jest tak zwarte jak przy bochenku. Nie zmienia to smaku chleba oczywiście, widać taki jego urok. Pozdrawiam !😊

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 kwietnia, 2021 at 2:52 pm

      Niestety nie wiem dlaczego tak się dzieje. Oczywiście w niektórych przepisach tak się dzieje, a w innych nie. Widać tutaj, że chleb po wstawieniu do piekarnika chce jeszcze urosnąć, ale wierzch chleba jest już na tyle ścięty przez temperaturę, że powstaje pęknięcie przy foremce. W takich przypadkach może pomóc odpowiednie nawilżenie wnętrza piekarnika zaraz na początku pieczenia chleba. Wilgoć (para) powoduje, że wierzch chleba jest na tyle elastyczny, że może jeszcze urosnąć w górę. Nacięcie też może pomóc... Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  3. BARBARA napisał

    30 września, 2020 at 4:06 pm

    Witam, w składzie ciasta właściwego nie ma zakwasu przygotowanego dzien wcześniej??? Prosze napisac czy daje się całość?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 września, 2020 at 9:57 pm

      Już dopisane, dziękuję. Tak, dodajemy cały zaczyn do ciasta właściwego.

      Odpowiedz
  4. Maślanka do wypieku chleba napisał

    31 marca, 2020 at 10:25 am

    Znajomy piekarz doradził mi ,że można użyć maślanki.Pytam kiedy i w jakich proporcjach?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      31 marca, 2020 at 6:41 pm

      Oczywiście, że można, a to w jakie ilości, to zależy od przepisu. Myślę, że do tego chleba można dodać zamiast wody, która jest w cieście właściwym maślankę, taka zamiana powinna się udać 🙂 Pozdrawiam.

      Odpowiedz
  5. Ktos napisał

    25 marca, 2019 at 4:27 pm

    Co za sciema w tytule. Niby razowy pytlowy na zakwasie wszystko zdtowo a 200g maki pszennej.....
    ..

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 marca, 2019 at 9:05 pm

      Żadna ściema, chleb jest domowy i zdrowy! Dodatek mąki pszennej jest w tym przepisie celowy, dla nadania mu lekkość, a nazwa, no cóż, taka jest 🙂 Na mojej stronie jest kilkadziesiąt przepisów na pieczywo i wymyślając różnego rodzaju pieczywo z różnych mieszanek, trudno nazywać kolejny przepis na chleb np. Chleb nr.76 itd. słabo to brzmi 😉 Jeśli szuka Pani chleba w 100%/ żytniego, to zapraszam do tego przepisu lub tego . Te dwa przepisy są tylko i wyłącznie z mąki żytniej, inne mają różnego rodzaju dodatki i są przygotowane z różnych mieszanek mąk. Życzę wszystkiego dobrego i więcej pogody ducha 🙂

      Odpowiedz
  6. Jula napisał

    16 maja, 2018 at 3:55 pm

    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź! Tak zrobię, jak Pani radzi.

    Odpowiedz
  7. Jula napisał

    15 maja, 2018 at 1:34 pm

    Czy zamiast spryskiwania wodą, można wstawić na dno piekarnika naczynie z wodą? Czy to będzie to samo? Szukam smaku zwykłego chleba, a ten chlebek wygląda bardzo smacznie i po prostu muszę go upiec. Serdecznie pozdrawiam pani Aniu! Wypróbowałam już kilka Pani przepisów m. in. na zupę z botwinki i różne biszkopty i wszystkim polecam, bo są naprawdę bardzo dobre, świetnie podane sposoby wykonania i po prostu trzeba je zrobić!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 maja, 2018 at 2:58 pm

      Bardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się, że wszystko do tej pory udało się i smakowało! Jeśli chodzi chleb żytni pytlowy, to proponowałaby raczej wykorzystanie kostek lodu.
      W tym przepisie chodzi o dostarczenie pary wodnej na początku pieczenia chleba, zaraz po wstawieniu formy do piekarnika chleb będzie najbardziej wyrastał i potrwa to kilka, kilkanaście minut. W tym czasie powinien mieć trochę wilgoci, aby móc swobodnie wyrosnąć, skórka jest wtedy miękka i nie pęka. Po tych kilkunastu minutach chleb powinien już dopiekać się bez pary wodnej. Dlatego też spryskanie jest najlepszym sposobem, bo po chwili woda ze spryskiwacza znika, naczynie z wodą również mogłoby być, tylko trzeba byłoby tuż przed wstawieniem chleba do piekarnika wstawić niewielkie naczynie z gotującą się wodą i po około 15 minutach trzeba wyjąć naczynie. Łatwiejszym sposobem jest użycie kostek lodu, na dno piekarnia można wstawić jakieś naczynie żaroodporne, foremkę do ciasta czy choćby położyć folię aluminiową i na nią wysypać pół szklanki lodu, lód odparuje i nie trzeba podczas pieczenia chleba niczego wyjmować z piekarnika 🙂 Pozdrawiam serdecznie ?

      Odpowiedz
  8. Karina napisał

    08 kwietnia, 2018 at 4:28 pm

    wygląda bardzo smacznie ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 kwietnia, 2018 at 4:30 pm

      Dziękuję i zapewniam, że taki jest 🙂

      Odpowiedz
  9. Kamila napisał

    07 kwietnia, 2018 at 2:26 pm

    najlepszy jest !

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}