Chleb na zakwasie, pyszny wilgotny miąższ i cudowna skórka!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Piczywo
Przygotowanie 10 minutyminuty
Gotowanie 40 minutyminuty
Całkowity czas 50 minutyminuty
Porcje 1
Autor Anna
Składniki
Składniki na zaczyn
60gzakwasu żytniegowcześniej dokarmionego
210gwody
170gmąki żytniej pytlowej
Składniki na ciasto właściwe
200gwody
90gmąki żytniej pytlowej
200gmąki pszennejuniwersalna
10gsoli morskiej
Instrukcje
Przygotowanie zaczynu
Zakwas dokarmić na około 5 godzin przed przygotowaniem zaczynu.
Wszystkie składnik umieścić w misce, wymieszać do połączenia, wystarczy łyżką, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc (minimum 9 godzin) w ciepłe miejsce.
Przygotowanie ciasta właściwego
Następnego dnia rano wymieszać składniki na ciasto właściwe zaczynając od wody, zaczynu, następnie dodać mąki i sól, ciasto wystarczy wymieszać łyżką dokładnie aby wszystkie składniki się połączyły. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny może być trochę dłużej.
Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Formę 12x23 cm wysmarować olejem i obsypać mąką, przelać ciasto do formy, wierzch formy przykryć folią spożywczą i znów odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut lub do wyrośnięcia ciasta.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C.
Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, wnętrze szybko spryskać wodą, zamknąć piekarnik, ciasto pieczemy przez 45 minut.Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy na kratkę, wierzch można pomalować kilka razy wodą z odrobiną soli, skórka będzie błyszcząca. Chleb pozostawiamy do całkowitego wystudzenia .