Drukuj

Serek z jogurtu

Domowy serek przygotowany z jogurtu naturalnego, wyśmienity!

Rodzaj Dodatki
Kuchnia Izraelska
Keyword jogutr naturalny
Przygotowanie 20 minutes
Razem 2 minutes
Autor Anna

Składniki

  • 400 ml jogurt naturalny krowi lub kozi lub ich połączenie w dowolnej ilości
  • 1 szczypta soli
  • 1 duży kawałek gazy lub pieluchy tetrowej
  • sito miska, gumka recepturka lub sznureczek

Instrukcja

  1. W misce lub dzbanku wymieszaj jogurt ze szczyptą soli.

  2. Sitko wyłożyć poczwórnie złożoną gazą, materiał powinien wystawać sporo poza sitko.

  3. Na przygotowane sito z gazą wylać jogurt, końce gazy zebrać razem, związać gumka lub kawałkiem sznurka, utworzy się tobołek, tobołek z jogurtem można zostawiać na sicie, które umieszczamy na misce, inny sposób to uwiązanie tobołka na patyku zawieszonym nad miską, całość wstawiamy do lodówki i pozostawiamy na kilkanaście godzin do dwóch dni sprawdzając co jakiś czas, czy na dnie miski zebrała się serwatka, serwatkę wylewamy z miski, aby serek nie moczył się w niej.

  4. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji wyjmujemy gotowy serek, który przekładamy do zamykanego naczynia (bez gazy), przechowujemy w lodówce.

  5. Przed podaniem serek można doprawić go ziołami, przyprawami można również podać z suszonymi pomidorami lub rzodkiewką.

  6. Smacznego!

Notatki

Dla wypróbowania proponuję przygotować serek z 400 ml jogurtu naturalnego najlepiej gęstego typu jogurt grecki, z takiego gęstego jogurtu szybko uzyskacie pyszny serek.
Używając jogurtu greckiego do przygotowania serka po około 12-14 godzinach otrzymacie serek do smarowania pieczywa
Po 24-48 godzinach uzyskacie serek nadający się do przygotowania sernika.