Domowy serek przygotowany z jogurtu naturalnego, wyśmienity!
Autor Anna
Kuchnia Izraelska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 20 minutyminuty
Całkowity czas 2 minutyminuty
Autor Anna
Składniki
400mljogurt naturalny krowilub kozi lub ich połączenie w dowolnej ilości
1szczyptasoli
1dużykawałek gazy lub pieluchy tetrowej
sitomiska, gumka recepturka lub sznureczek
Instrukcje
W misce lub dzbanku wymieszaj jogurt ze szczyptą soli.
Sitko wyłożyć poczwórnie złożoną gazą, materiał powinien wystawać sporo poza sitko.
Na przygotowane sito z gazą wylać jogurt, końce gazy zebrać razem, związać gumka lub kawałkiem sznurka, utworzy się tobołek, tobołek z jogurtem można zostawiać na sicie, które umieszczamy na misce, inny sposób to uwiązanie tobołka na patyku zawieszonym nad miską, całość wstawiamy do lodówki i pozostawiamy na kilkanaście godzin do dwóch dni sprawdzając co jakiś czas, czy na dnie miski zebrała się serwatka, serwatkę wylewamy z miski, aby serek nie moczył się w niej.
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji wyjmujemy gotowy serek, który przekładamy do zamykanego naczynia (bez gazy), przechowujemy w lodówce.
Przed podaniem serek można doprawić go ziołami, przyprawami można również podać z suszonymi pomidorami lub rzodkiewką.
Smacznego!
Notatki
Dla wypróbowania proponuję przygotować serek z 400 ml jogurtu naturalnego najlepiej gęstego typu jogurt grecki, z takiego gęstego jogurtu szybko uzyskacie pyszny serek. Używając jogurtu greckiego do przygotowania serka po około 12-14 godzinach otrzymacie serek do smarowania pieczywa Po 24-48 godzinach uzyskacie serek nadający się do przygotowania sernika.