• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Serek z jogurtu

Serek z jogurtu

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 15 lis, 2015 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Labneh to biały kremowy serek przygotowany z jogurtu naturalnego o aksamitnie śmietankowej konsystencji. Co będzie potrzebne do przygotowania naturalnego pysznego serka? Dosłownie kilka rzeczy, wystarczy dobrej jakości jogurt naturalny, bez zbędnych dodatków, gaza i szczypta soli. Serek labneh można przygotować z jogurtu krowiego, koziego lub z ich mieszanki. Ja najczęściej przygotowuję serek z mieszanki dwóch jogurtów krowiego i koziego.

Jak zrobić taki serek?

To banalnie proste wystarczy wymieszać jogurt ze szczyptą soli, przelać mieszankę na sito wyłożone gęstą gazą i poczekać, aż ocieknie z serwatki. Konsystencja serka zależy od czasu, jaki spędzi na sicie. I tak po paru godzinach ociekania będzie to serek przypominający serek homogenizowany. Po kolejnych kilku godzinach zmieni się w serek do smarowania pieczywa. Taki serek można doprawić ulubionymi ziołami i przyprawami. Im dłużej serek jest osuszany, tym jego smak staje się ostrzejszy, ser dojrzewa i kwaśniej. Jeśli chcecie uzyskać serek idealny do wypieku sernika, należy odcedzać go około 24 do 30 godzin, po tym czasie będzie nadawał się do tego celu idealnie! Zachęcam do spróbowania!

Print Pin
5 z 4 głosów

Serek z jogurtu

Domowy serek przygotowany z jogurtu naturalnego, wyśmienity!
Autor Anna
Kuchnia Izraelska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 20 minutes
Całkowity czas 2 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 400 ml jogurt naturalny krowi (lub kozi lub ich połączenie w dowolnej ilości)
  • 1 szczypta soli
  • 1 duży kawałek gazy lub pieluchy tetrowej
  • sito (miska, gumka recepturka lub sznureczek)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W misce lub dzbanku wymieszaj jogurt ze szczyptą soli.
  • Sitko wyłożyć poczwórnie złożoną gazą, materiał powinien wystawać sporo poza sitko.
  • Na przygotowane sito z gazą wylać jogurt, końce gazy zebrać razem, związać gumka lub kawałkiem sznurka, utworzy się tobołek, tobołek z jogurtem można zostawiać na sicie, które umieszczamy na misce, inny sposób to uwiązanie tobołka na patyku zawieszonym nad miską, całość wstawiamy do lodówki i pozostawiamy na kilkanaście godzin do dwóch dni sprawdzając co jakiś czas, czy na dnie miski zebrała się serwatka, serwatkę wylewamy z miski, aby serek nie moczył się w niej.
  • Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji wyjmujemy gotowy serek, który przekładamy do zamykanego naczynia (bez gazy), przechowujemy w lodówce.
  • Przed podaniem serek można doprawić go ziołami, przyprawami można również podać z suszonymi pomidorami lub rzodkiewką.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Dla wypróbowania proponuję przygotować serek z 400 ml jogurtu naturalnego najlepiej gęstego typu jogurt grecki, z takiego gęstego jogurtu szybko uzyskacie pyszny serek.
Używając jogurtu greckiego do przygotowania serka po około 12-14 godzinach otrzymacie serek do smarowania pieczywa
Po 24-48 godzinach uzyskacie serek nadający się do przygotowania sernika.
serek z jogurtu
serek z jogurtu
« Ciasto pomarańczowe
Tahini »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Aneta napisał

    11 marca, 2021 at 9:07 pm

    Mniam ! Wygląda apetycznie, aż ślinka leci. Muszę wypróbować 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 marca, 2021 at 5:43 pm

      Koniecznie, ten serek jest wspaniały, kremowy i delikatny, trzeba tylko troszkę poczekać, żeby ociekł 🙂

      Odpowiedz
  2. Jolanta Szyndlarewicz napisał

    22 listopada, 2015 at 10:39 am

    Cudowny jest ten serek, uwielbiam go:) .... a co to za wspaniały chlebuś? Bardzo apetyczny

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 listopada, 2015 at 4:35 pm

      Zgadzam się! Serek jest pierwsza kala 🙂 a chlebek znajdziesz pod nazwą chleb z garnka, super łatwy i bardzo smaczny 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
      • Jolanta Szyndlarewicz napisał

        25 listopada, 2015 at 7:05 am

        Znam ten chlebuś, ale tak pięknie to chyba nigdy mi się nie upiekł:) .... pozdrawiam

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          25 listopada, 2015 at 6:13 pm

          Chlebek jest super to prawda 🙂 U mnie za każdym razem wygląda inaczej, ale zawsze rasowo, rustykalnie 😉 Zasługa garnka 🙂 Pozdrawiam gorąco

          Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}