Drukuj
chleb z garnka-pytlowy

Chleb z garnka pytlowy

Chleb przygotowany na zakwasie żytnim, mało wymagający szybki przepis.

Rodzaj Pieczywo
Kuchnia Polish
Keyword mąka żytnia, zakwas
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 55 minutes
Razem 1 hour 25 minutes
Porcje 1 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na zaczyn

  • 100 g aktywnego zakwasu
  • 160 g mąki żytniej pytlowej
  • 200 g wody w temperaturze pokojowej

Składniki na ciasto właściwe

  • 200 g wody letnia do 36 st C
  • 400 g mąki pszennej uniwersalna
  • 120 g mąki żytniej pytlowej + do podsypania blatu
  • 10 g soli morskiej
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki miodu

Instrukcja

Przygotowanie zaczyny

  1. Do miski wlać aktywny zakwas, wodę oraz mąkę, wymieszać ciasto łyżką do połączenia się składników, przykryć folą spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.

Przygotowanie ciasta właściwego

  1. Następnego dnia rano, w małej miseczce wymieszać drożdże z miodem i 4 łyżkami wody, dodać do zaczynu, wymieszać. Następnie dodać wodę, sól i  mąkę, mieszać ciasto przy pomocy łyżki, a następnie wyrobić ręcznie. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, po tym czasie należy złożyć ciast. W tym celu należy zmoczyć rękę w wodzie i sięgnąć na dno niski, chwycić za spód ciasta i delikatnie wyciągnąć je na wierzch, wyciągniętą część ciasta położyć na górze. Czynność tę powtórzyć kilka razy. Ponownie przykryć miskę i odstawić na 20 minut, po tym czasie czynność składania ciasta powtórzyć, przykryć ciasto folią i poczekać 30 minut do wyrośnięcia ciasta.

  2. Piekarnik wraz z garnkiem żeliwnym powinien rozgrzewać się około 40 minut w temperaturze 210-220 st C.

  3. Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypany mąką blat, ciasta nie spłaszczamy  nie ugniatamy. Przygotowujemy naczynie do ostatecznego wyrastania ciasta, może to być sito, koszyk wiklinowy lub zwykła miska, naczynie wyłożyć kuchenną ściereczką dość obficie obsypać ją mąką.

  4. Ciasto delikatnie formujemy w okrągły bochenek ciągle podsypując mąką, aby ciasto nie kleiło się do blatu i rąk. Uformowany bochenek przełożyć do przygotowanego koszyka, przykryć ściereczką i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia.

  5. Rozgrzany garnek ostrożnie wyjmujemy z piekarnika, uważajcie bo jest bardzo gorący, użyjcie grubych rękawic! Następnie chwytając za rogi ścierki wyjmijcie chleb z koszyczka i szybkim zdecydowanym ruchem przełóżcie chleb do garnka, wyląduje  w nim do góry nogami. Chleb można dekoracyjnie ponacinać bardzo ostrym nożem lub żyletką. Garnek przykryć pokrywką i szybko ponownie wstawić do piekarnika. Chleb pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec chleb przez 20-25 minut, skórka chleba powinna być gruba i rumiana.

  6. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z garnka i przekładamy go na kratkę, aby wystygł przed krojeniem.

  7. Smacznego!