• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleb na zakwasie » Chleb z garnka pytlowy

Chleb z garnka pytlowy

Aktualizacja: 2 cze, 2020 · Opublikowany: 14 cze, 2018 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Mąka, woda i sól to podstawowy skład ciasta na chleb. Tak niewiele składników potrzeba, żeby przygotować wspaniałą bazę do pysznych kanapek. Dziś zapraszam na chleb z garnka-pytlowy. Wieczorem przed pójściem spać trzeba przygotować zaczyn, który przez noc nabierze mocy. Następnego ranka będziemy mogli przystąpić do przygotowania ciasta właściwego.

chleb z garnka pytlowy
Chleb z garnka pytlowy
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 💭 Wskazówki
  • 🍞 Inspiracje
  • 📖 Przepis

🥘 Składniki

Składniki na zaczyn

  • 100 g aktywnego zakwasu
  • 160 g mąki żytniej pytlowej
  • 200 g wody w temperaturze pokojowej

Składniki na ciasto właściwe

  • 200 g wody letnia do 36 st C
  • 400 g mąki pszennej uniwersalna
  • 120 g mąki żytniej pytlowej + do podsypania blatu
  • 10 g soli morskiej
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki miodu

🔪 Instrukcje

Przygotowanie zaczyny

  • Do miski wlać aktywny zakwas, wodę oraz mąkę, wymieszać ciasto łyżką do połączenia się składników. Przykryć folą spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.

Przygotowanie ciasta właściwego

  • Następnego dnia rano, w małej miseczce wymieszać drożdże z miodem i 4 łyżkami wody, dodać do zaczynu, wymieszać. Następnie dodać wodę, sól i  mąkę, mieszać ciasto przy pomocy łyżki, a następnie wyrobić ręcznie. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, po tym czasie należy złożyć ciast. W tym celu należy zmoczyć rękę w wodzie i sięgnąć na dno miski. Chwycić za spód ciasta i delikatnie wyciągnąć je na wierzch, wyciągniętą część ciasta położyć na górze. Czynność tę powtórzyć kilka razy. Ponownie przykryć miskę i odstawić na 20 minut. Po tym czasie czynność składania ciasta powtórzyć, przykryć ciasto folią i poczekać 30 minut do wyrośnięcia ciasta.
  • Piekarnik wraz z garnkiem żeliwnym powinien rozgrzewać się około 40 minut w temperaturze 210-220 st C.
  • Wyjąć ciasto na podsypany mąką blat, ciasta nie spłaszczamy  nie ugniatamy. Przygotowujemy naczynie do ostatecznego wyrastania ciasta, może to być sito, koszyk wiklinowy lub zwykła miska. Naczynie wyłożyć kuchenną ściereczką dość obficie obsypać ją mąką.
  • Ciasto delikatnie formujemy w okrągły bochenek, ciągle podsypując mąką, aby ciasto nie kleiło się do blatu i rąk. Uformowany bochenek przełożyć do przygotowanego koszyka, przykryć ściereczką i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
  • Rozgrzany garnek ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Uważajcie bo jest bardzo gorący, użyjcie grubych rękawic! Następnie chwytając za rogi ścierki wyjmijcie chleb z koszyczka i szybkim zdecydowanym ruchem przełóżcie chleb do garnka, wyląduje  w nim do góry nogami. Chleb można dekoracyjnie ponacinać bardzo ostrym nożem lub żyletką. Garnek przykryć pokrywką i szybko ponownie wstawić do piekarnika. Chleb pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec chleb przez 20-25 minut. Skórka chleba powinna być gruba i rumiana.
  • Po upieczeniu chleb wyjmujemy z garnka i przekładamy go na kratkę, aby wystygł przed krojeniem.

💭 Wskazówki

Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych czynności, wystarczy odmierzyć składniki i wyrobić ciasto. Później pozostaje składanie ciasta, składania ciasta ma na celu wzmocnienie jego struktury. Na koniec uformowanie i upieczenie w garnku żeliwnym. Garnek trzeba dobrze rozgrzać, przed włożeniem wyrośniętego ciasta to zapewni chrupiącą piękną grubą skórkę i wspaniały wilgotny, bardzo smaczny środek. Chleb smakuje wyśmienicie ze wszystkimi dodatkami, choć ja najbardziej lubię schrupać kromeczkę jeszcze ciepłego chleba z masłem, pyszności!

W przepisie na ciasto właściwe jest 1 łyżeczka suchych drożdży, ale nie trzeba ich dodawać. Drożdże dodałam, aby przyśpieszyć ostatnią fazę wyrastania chleba, jeśli możecie poczekać 2 godziny dłużej to je pomińcie.

🍞 Inspiracje

  • Chleb pszenny z czarnuszką
  • Chleb z orzechami
  • Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim

📖 Przepis

chleb z garnka-pytlowy
Print Pin
5 z 2 głosów

Chleb z garnka pytlowy

Chleb przygotowany na zakwasie żytnim, mało wymagający szybki przepis.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 55 minutes
Całkowity czas 1 hour 25 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na zaczyn

  • 100 g aktywnego zakwasu
  • 160 g mąki żytniej pytlowej
  • 200 g wody (w temperaturze pokojowej)

Składniki na ciasto właściwe

  • 200 g wody (letnia do 36 st C)
  • 400 g mąki pszennej (uniwersalna)
  • 120 g mąki żytniej pytlowej (+ do podsypania blatu)
  • 10 g soli morskiej
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki miodu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie zaczyny

  • Do miski wlać aktywny zakwas, wodę oraz mąkę, wymieszać ciasto łyżką do połączenia się składników, przykryć folą spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.

Przygotowanie ciasta właściwego

  • Następnego dnia rano, w małej miseczce wymieszać drożdże z miodem i 4 łyżkami wody, dodać do zaczynu, wymieszać. Następnie dodać wodę, sól i  mąkę, mieszać ciasto przy pomocy łyżki, a następnie wyrobić ręcznie. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, po tym czasie należy złożyć ciast. W tym celu należy zmoczyć rękę w wodzie i sięgnąć na dno niski, chwycić za spód ciasta i delikatnie wyciągnąć je na wierzch, wyciągniętą część ciasta położyć na górze. Czynność tę powtórzyć kilka razy. Ponownie przykryć miskę i odstawić na 20 minut, po tym czasie czynność składania ciasta powtórzyć, przykryć ciasto folią i poczekać 30 minut do wyrośnięcia ciasta.
  • Piekarnik wraz z garnkiem żeliwnym powinien rozgrzewać się około 40 minut w temperaturze 210-220 st C.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypany mąką blat, ciasta nie spłaszczamy  nie ugniatamy. Przygotowujemy naczynie do ostatecznego wyrastania ciasta, może to być sito, koszyk wiklinowy lub zwykła miska, naczynie wyłożyć kuchenną ściereczką dość obficie obsypać ją mąką.
  • Ciasto delikatnie formujemy w okrągły bochenek ciągle podsypując mąką, aby ciasto nie kleiło się do blatu i rąk. Uformowany bochenek przełożyć do przygotowanego koszyka, przykryć ściereczką i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
  • Rozgrzany garnek ostrożnie wyjmujemy z piekarnika, uważajcie bo jest bardzo gorący, użyjcie grubych rękawic! Następnie chwytając za rogi ścierki wyjmijcie chleb z koszyczka i szybkim zdecydowanym ruchem przełóżcie chleb do garnka, wyląduje  w nim do góry nogami. Chleb można dekoracyjnie ponacinać bardzo ostrym nożem lub żyletką. Garnek przykryć pokrywką i szybko ponownie wstawić do piekarnika. Chleb pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec chleb przez 20-25 minut, skórka chleba powinna być gruba i rumiana.
  • Po upieczeniu chleb wyjmujemy z garnka i przekładamy go na kratkę, aby wystygł przed krojeniem.
  • Smacznego!
chleb z garnka-pytlowy
chleb z garnka-pytlowy
Chleb pytlowy z garnka
« Knedle truskawkowe
Ciasto z malinami »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}