Mąka, woda i sól to podstawowy skład ciasta na chleb tak niewiele składników potrzeba, żeby przygotować wspaniałą bazę do pysznych kanapek, dziś zapraszam na chleb z garnka-pytlowy. Z mąki żytniej pytlowej na zakwasie, wieczorem przed pójściem spać trzeba przygotować zaczyn, który przez noc nabierze mocy, aby następnego ranka móc przystąpić do przygotowania ciasta właściwego. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych czynności, wystarczy odmierzyć składniki i wyrobić ciasto. Później pozostaje składanie ciasta, aby wzmocnić jego strukturę, na koniec uformowanie i upieczenie w garnku. Żeliwny garnek trzeba dobrze rozgrzać, przed włożeniem wyrośniętego ciasta to zapewni chrupiącą piękną grubą skórkę i wspaniały wilgotny, bardzo smaczny środek. Chleb smakuje wyśmienicie ze wszystkimi dodatkami, ja najbardziej lubię schrupać kromeczkę jeszcze ciepłego chleba z masłem, pyszności!
Chleb z garnka pytlowy
Chleb przygotowany na zakwasie żytnim, mało wymagający szybki przepis.
Składniki
Składniki na zaczyn
- 100 g aktywnego zakwasu
- 160 g mąki żytniej pytlowej
- 200 g wody w temperaturze pokojowej
Składniki na ciasto właściwe
- 200 g wody letnia do 36 st C
- 400 g mąki pszennej uniwersalna
- 120 g mąki żytniej pytlowej + do podsypania blatu
- 10 g soli morskiej
- 1 łyżeczka świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki miodu
Instrukcja
Przygotowanie zaczyny
Do miski wlać aktywny zakwas, wodę oraz mąkę, wymieszać ciasto łyżką do połączenia się składników, przykryć folą spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
Przygotowanie ciasta właściwego
Następnego dnia rano, w małej miseczce wymieszać drożdże z miodem i 4 łyżkami wody, dodać do zaczynu, wymieszać. Następnie dodać wodę, sól i mąkę, mieszać ciasto przy pomocy łyżki, a następnie wyrobić ręcznie. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, po tym czasie należy złożyć ciast. W tym celu należy zmoczyć rękę w wodzie i sięgnąć na dno niski, chwycić za spód ciasta i delikatnie wyciągnąć je na wierzch, wyciągniętą część ciasta położyć na górze. Czynność tę powtórzyć kilka razy. Ponownie przykryć miskę i odstawić na 20 minut, po tym czasie czynność składania ciasta powtórzyć, przykryć ciasto folią i poczekać 30 minut do wyrośnięcia ciasta.
Piekarnik wraz z garnkiem żeliwnym powinien rozgrzewać się około 40 minut w temperaturze 210-220 st C.
Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypany mąką blat, ciasta nie spłaszczamy nie ugniatamy. Przygotowujemy naczynie do ostatecznego wyrastania ciasta, może to być sito, koszyk wiklinowy lub zwykła miska, naczynie wyłożyć kuchenną ściereczką dość obficie obsypać ją mąką.
Ciasto delikatnie formujemy w okrągły bochenek ciągle podsypując mąką, aby ciasto nie kleiło się do blatu i rąk. Uformowany bochenek przełożyć do przygotowanego koszyka, przykryć ściereczką i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzany garnek ostrożnie wyjmujemy z piekarnika, uważajcie bo jest bardzo gorący, użyjcie grubych rękawic! Następnie chwytając za rogi ścierki wyjmijcie chleb z koszyczka i szybkim zdecydowanym ruchem przełóżcie chleb do garnka, wyląduje w nim do góry nogami. Chleb można dekoracyjnie ponacinać bardzo ostrym nożem lub żyletką. Garnek przykryć pokrywką i szybko ponownie wstawić do piekarnika. Chleb pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec chleb przez 20-25 minut, skórka chleba powinna być gruba i rumiana.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy z garnka i przekładamy go na kratkę, aby wystygł przed krojeniem.
Smacznego!
Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Dodaj komentarz