Chleb przygotowany na zakwasie żytnim, mało wymagający szybki przepis.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 55 minutyminuty
Całkowity czas 1 godzinagodzina25 minutyminuty
Porcje 1
Autor Anna
Składniki
Składniki na zaczyn
100gaktywnego zakwasu
160gmąki żytniej pytlowej
200gwodyw temperaturze pokojowej
Składniki na ciasto właściwe
200gwodyletnia do 36 st C
400gmąki pszennejuniwersalna
120gmąki żytniej pytlowej+ do podsypania blatu
10gsoli morskiej
1łyżeczkaświeżych drożdży
½łyżeczkimiodu
Instrukcje
Przygotowanie zaczyny
Do miski wlać aktywny zakwas, wodę oraz mąkę, wymieszać ciasto łyżką do połączenia się składników, przykryć folą spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
Przygotowanie ciasta właściwego
Następnego dnia rano, w małej miseczce wymieszać drożdże z miodem i 4 łyżkami wody, dodać do zaczynu, wymieszać. Następnie dodać wodę, sól i mąkę, mieszać ciasto przy pomocy łyżki, a następnie wyrobić ręcznie. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, po tym czasie należy złożyć ciast. W tym celu należy zmoczyć rękę w wodzie i sięgnąć na dno niski, chwycić za spód ciasta i delikatnie wyciągnąć je na wierzch, wyciągniętą część ciasta położyć na górze. Czynność tę powtórzyć kilka razy. Ponownie przykryć miskę i odstawić na 20 minut, po tym czasie czynność składania ciasta powtórzyć, przykryć ciasto folią i poczekać 30 minut do wyrośnięcia ciasta.
Piekarnik wraz z garnkiem żeliwnym powinien rozgrzewać się około 40 minut w temperaturze 210-220 st C.
Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypany mąką blat, ciasta nie spłaszczamy nie ugniatamy. Przygotowujemy naczynie do ostatecznego wyrastania ciasta, może to być sito, koszyk wiklinowy lub zwykła miska, naczynie wyłożyć kuchenną ściereczką dość obficie obsypać ją mąką.
Ciasto delikatnie formujemy w okrągły bochenek ciągle podsypując mąką, aby ciasto nie kleiło się do blatu i rąk. Uformowany bochenek przełożyć do przygotowanego koszyka, przykryć ściereczką i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzany garnek ostrożnie wyjmujemy z piekarnika, uważajcie bo jest bardzo gorący, użyjcie grubych rękawic! Następnie chwytając za rogi ścierki wyjmijcie chleb z koszyczka i szybkim zdecydowanym ruchem przełóżcie chleb do garnka, wyląduje w nim do góry nogami. Chleb można dekoracyjnie ponacinać bardzo ostrym nożem lub żyletką. Garnek przykryć pokrywką i szybko ponownie wstawić do piekarnika. Chleb pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec chleb przez 20-25 minut, skórka chleba powinna być gruba i rumiana.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy z garnka i przekładamy go na kratkę, aby wystygł przed krojeniem.