Drukuj
jagodzianki II

Jagodzianki II

Jagodzianki z nadzieniem z borówek amerykańskich, równie dobre jak z nadzieniem z jagód leśnych.

Rodzaj Pieczywo
Kuchnia Polish
Keyword ciasto drożdżowe, jagody
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 15 minutes
Razem 55 minutes
Porcje 16 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na ciasto

  • 1 średnie jajko
  • 250 ml mleka
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowy lub rzepakowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 opakowanie cukru waniliowego 8 g
  • 1 szczypta soli
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych

Składniki na nadzienie

  • 350 g borówek amerykańskich
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo

  • 1 żółtko +łyżka mleka
  • cukier perłowy do posypania bułek
  • lub kruszonka

Instrukcja

  1. Do miski miksera wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól, wymieszać. Wlać mleko ( powinno być w temperaturze pokojowej lub troszkę podgrzane ), dodać jajko i olej, wyrobić gładkie elastyczne ciasto ( wyrabiałam około 7 minut w mikserze ).

  2. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce około 1 h.

  3. Jagody umyć zostawić na chwilę na sitku aby ociekły z wody, następnie dodać cukier i mąkę, wymieszać.

  4. Następnie wyjąć ciasto z miski na posmarowany olejem blat i krótko wyrobić. Ciasto podzielić na 16 części, wychodzi po 60 g każda.

  5. Ręką uformować kulki, a następnie rozpłaszczyć je na placuszki, układać na blacie. Na każdy placek nałożyć kopiastą łyżkę jagód, dokładnie skleić bułkę, a następnie delikatnie uformować w dłoni kształt owalnej bułki.

  6. Gotowe bułeczki układać na posmarowanej olejem blaszce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 - 40 minut do wyrośnięcia.

  7. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C.

  8. Przed wstawieniem do piekarnika bułki pomalować rozkłóconym jakiem z 1 łyżka mleka, posypać cukrem perłowym lub grubym zwykłym cukrem można również zrobić kruszonkę.

  9. Piec przez 15 minut bez termoobiegu, do uzyskania rumianego koloru.

  10. Wystudzić na kratce, ewentualnie posypać cukrem pudrem.

  11. Smacznego!