• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Słodkie bułki » Jagodzianki z borówkami

Jagodzianki z borówkami

Aktualizacja: 11 cze, 2020 · Opublikowany: 3 sie, 2013 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Dziś jagodzianki z borówkami. Poprzedni przepis na jagodzianki jest rewelacyjny, ale postanowiłam wypróbować inny, tak dla urozmaicenia:). Z braku jagód leśnych jagodzianki zrobiłam z borówkami amerykańskimi. W smaku różną się od tych z jagodami leśnymi, ale to nie jest wada. Jagodzianki z borówkami są tak samo pyszne, jak te z jagodami.

jagodzianki z borowkami
Jagodzianki z borówkami
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🎂 Ciasto
  • 📔 Inne przepisy
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 1 średnie jajko
  • 250 ml mleka
  • ¼ szklanki oleju słonecznikowy lub rzepakowy
  • ½ szklanki cukru
  • ½ opakowanie cukru waniliowego =8 g
  • 1 szczypta soli
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych

Składniki na nadzienie

  • 350 g borówek amerykańskich
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo

  • 1 żółtko +łyżka mleka
  • cukier perłowy do posypania bułek
  • lub kruszonka

🔪 Instrukcje

  • Do miski miksera wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól, wymieszać. Wlać mleko (powinno być w temperaturze pokojowej lub troszkę podgrzane), dodać jajko i olej, wyrobić gładkie elastyczne ciasto, wyrabiałam około 7 minut w mikserze .
  • Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce około 1 h.
  • Jagody umyć zostawić na chwilę na sitku aby ociekły z wody, następnie dodać cukier i mąkę, wymieszać.
  • Następnie wyjąć ciasto z miski na posmarowany olejem blat i krótko wyrobić. Ciasto podzielić na 16 części, wychodzi po 60 g każda.
  • Ręką uformować kulki, a następnie rozpłaszczyć je na placuszki, układać na blacie. Na każdy placek nałożyć kopiastą łyżkę jagód, dokładnie skleić bułkę, a następnie delikatnie uformować w dłoni kształt owalnej bułki.
  • Gotowe bułeczki układać na posmarowanej olejem blaszce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 - 40 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C.
  • Przed wstawieniem do piekarnika bułki pomalować rozkłóconym jakiem z 1 łyżka mleka, posypać cukrem perłowym lub grubym zwykłym cukrem można również zrobić kruszonkę.
  • Piec przez 15 minut bez termoobiegu, do uzyskania rumianego koloru.
  • Wystudzić na kratce, ewentualnie posypać cukrem pudrem.

🎂 Ciasto

Ciasto jest bardzo elastyczne, co bardzo ułatwia pracę przy bułkach. To jest bardzo dobra wiadomość dla początkujących cukierników. Po upieczeniu bułki są mięciutkie i delikatne i co bardzo ważne na drugi dzień nie tracą swojej świeżości. Oczywiście warto przechować je w pojemniku aby nie obsychały.

📔 Inne przepisy

Super przepisem, który powinniście wypróbować jest przepis na jagodzianki, które można upiec w formie. To bardzo wygodna wariacja jagodzianek, przygotowuje się je podobnie do cynamonowych rollsów. Spróbujcie również innych przepisów z jagodami.

  • Jagodzianki łatwe
  • Jagodzianki pyszne
  • Sernik z polewą jagodową

📖 Przepis

jagodzianki z borowkami
Print Pin
5 z 1 głosu

Jagodzianki z borówkami

Jagodzianki z nadzieniem z borówek amerykańskich, równie dobre jak z nadzieniem z jagód leśnych.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 16
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 55 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 1 średnie jajko
  • 250 ml mleka
  • ¼ szklanki oleju (słonecznikowy lub rzepakowy)
  • ½ szklanki cukru
  • ½ opakowanie cukru waniliowego (=8 g)
  • 1 szczypta soli
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych

Składniki na nadzienie

  • 350 g borówek amerykańskich
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo

  • 1 żółtko (+łyżka mleka)
  • cukier perłowy do posypania bułek
  • lub kruszonka
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól, wymieszać. Wlać mleko ( powinno być w temperaturze pokojowej lub troszkę podgrzane ), dodać jajko i olej, wyrobić gładkie elastyczne ciasto ( wyrabiałam około 7 minut w mikserze ).
  • Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce około 1 h.
  • Jagody umyć zostawić na chwilę na sitku aby ociekły z wody, następnie dodać cukier i mąkę, wymieszać.
  • Następnie wyjąć ciasto z miski na posmarowany olejem blat i krótko wyrobić. Ciasto podzielić na 16 części, wychodzi po 60 g każda.
  • Ręką uformować kulki, a następnie rozpłaszczyć je na placuszki, układać na blacie. Na każdy placek nałożyć kopiastą łyżkę jagód, dokładnie skleić bułkę, a następnie delikatnie uformować w dłoni kształt owalnej bułki.
  • Gotowe bułeczki układać na posmarowanej olejem blaszce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 - 40 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C.
  • Przed wstawieniem do piekarnika bułki pomalować rozkłóconym jakiem z 1 łyżka mleka, posypać cukrem perłowym lub grubym zwykłym cukrem można również zrobić kruszonkę.
  • Piec przez 15 minut bez termoobiegu, do uzyskania rumianego koloru.
  • Wystudzić na kratce, ewentualnie posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!
  • jagodzianki II
  • jagodzianki z borowkami
Przepis zaczerpnięty z tej strony
« Czekoladowe ciasto ze śliwkami
Praline semifreddo »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ewelina napisał

    02 sierpnia, 2020 at 7:03 pm

    Bardzo smaczne jagodzianki, przepis idealny 😊

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 sierpnia, 2020 at 8:41 pm

      Bardzo dziękuję 🙂 wspaniale, że jagodzianki smakują. Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}