Jagodzianki z nadzieniem z borówek amerykańskich, równie dobre jak z nadzieniem z jagód leśnych.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 40 minutyminuty
Gotowanie 15 minutyminuty
Całkowity czas 55 minutyminuty
Porcje 16
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
1średniejajko
250mlmleka
¼szklankiolejusłonecznikowy lub rzepakowy
½szklankicukru
½opakowaniecukru waniliowego=8 g
1szczyptasoli
500gmąki pszennej
7gsuchych drożdży lub 14 g świeżych
Składniki na nadzienie
350gborówek amerykańskich
3łyżkicukru
1łyżkamąki ziemniaczanej
Dodatkowo
1żółtko+łyżka mleka
cukier perłowy do posypania bułek
lub kruszonka
Instrukcje
Do miski miksera wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól, wymieszać. Wlać mleko ( powinno być w temperaturze pokojowej lub troszkę podgrzane ), dodać jajko i olej, wyrobić gładkie elastyczne ciasto ( wyrabiałam około 7 minut w mikserze ).
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce około 1 h.
Jagody umyć zostawić na chwilę na sitku aby ociekły z wody, następnie dodać cukier i mąkę, wymieszać.
Następnie wyjąć ciasto z miski na posmarowany olejem blat i krótko wyrobić. Ciasto podzielić na 16 części, wychodzi po 60 g każda.
Ręką uformować kulki, a następnie rozpłaszczyć je na placuszki, układać na blacie. Na każdy placek nałożyć kopiastą łyżkę jagód, dokładnie skleić bułkę, a następnie delikatnie uformować w dłoni kształt owalnej bułki.
Gotowe bułeczki układać na posmarowanej olejem blaszce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 - 40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C.
Przed wstawieniem do piekarnika bułki pomalować rozkłóconym jakiem z 1 łyżka mleka, posypać cukrem perłowym lub grubym zwykłym cukrem można również zrobić kruszonkę.
Piec przez 15 minut bez termoobiegu, do uzyskania rumianego koloru.
Wystudzić na kratce, ewentualnie posypać cukrem pudrem.