Drukuj
tosty z krewetkami

Tosty z krewetkami

Proste danie, ale jakie smaczne i pożywne, spróbujcie!

Rodzaj Przekąski
Kuchnia International
Keyword krewetki, warzywa
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 5 minutes
Razem 15 minutes
Porcje 2 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 6 sztuk krewetek
  • 1/2 średniej cebuli
  • zielona kolendra
  • świeża papryczka chilli
  • 6 sztuk listków szałwii
  • 1 średni pomidor
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 6 sztuk kaparów
  • rukola
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 1 duży ząbek czosnku

Instrukcja

  1. Krewetki umyć, obrać z pancerzyków, jeśli takie jeszcze posiadają, osuszyć.

  2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, usmażyć krewetki z dodatkiem rozdrobnionego czosnku, soli, pieprzu i ewentualnie ulubionego zioła np: tymianku, rozmarynu, oregano... Usmażone krewetki wyjąć na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.

  3. Na czystej patelni rozgrzać kolejną porcję tłuszczu, usmażyć czyste, suche listki szałwii, szałwię smażymy na wolnym ogniu z dwóch stron, po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy.

  4. Pomidory i cebulę pokroić w plasterki. Chleb tostowy opiec w tosterze - jeszcze gorące tosty natrzeć przeciętym ząbkiem czosnku.

  5. Na kromkę chleba położyć rukolę, plastry pomidora cebulę, krewetki, nałożyć porcję musztardy, majonezu, kapary, papryczkę chilli, szałwię, przyprawić pieprzem i udekorować listkami kolendry, przykryć drugą kromką chleba.

  6. Smacznego!