Proste danie, ale jakie smaczne i pożywne, spróbujcie!
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Przekąski
Przygotowanie 10 minutyminuty
Gotowanie 5 minutyminuty
Całkowity czas 15 minutyminuty
Porcje 2
Autor Anna
Składniki
4kromkichleba tostowego
6sztukkrewetek
½średniejcebuli
zielona kolendra
świeża papryczka chilli
6sztuklistków szałwii
1średnipomidor
2łyżeczkimusztardy francuskiej
2łyżeczkimajonezu
6sztukkaparów
rukola
sól
pieprz
olej
1dużyząbek czosnku
Instrukcje
Krewetki umyć, obrać z pancerzyków, jeśli takie jeszcze posiadają, osuszyć.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, usmażyć krewetki z dodatkiem rozdrobnionego czosnku, soli, pieprzu i ewentualnie ulubionego zioła np: tymianku, rozmarynu, oregano... Usmażone krewetki wyjąć na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Na czystej patelni rozgrzać kolejną porcję tłuszczu, usmażyć czyste, suche listki szałwii, szałwię smażymy na wolnym ogniu z dwóch stron, po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy.
Pomidory i cebulę pokroić w plasterki. Chleb tostowy opiec w tosterze - jeszcze gorące tosty natrzeć przeciętym ząbkiem czosnku.
Na kromkę chleba położyć rukolę, plastry pomidora cebulę, krewetki, nałożyć porcję musztardy, majonezu, kapary, papryczkę chilli, szałwię, przyprawić pieprzem i udekorować listkami kolendry, przykryć drugą kromką chleba.