• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ryby i owoce morza » Tosty z krewetkami

Tosty z krewetkami

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 29 wrz, 2015 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Tosty z krewetkami na popołudniową przekąskę, kanapki na wieczór z przyjaciółmi lub królewskie śniadanie, oto dzisiejsza propozycja! Tosty to bardzo szybkie danie, szczególnie jeśli macie do dyspozycji opiekacz lub toster we własnej kuchni, a skomponowanie dodatków do chrupiących kanapek to już tylko chwilka.

tosty z krewetkami
Tosty z krewetkami
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍤 Dodatki
  • 🥪 Inne propozycje
  • 📖 Przepis

🥘 Składniki

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 6 sztuk krewetek
  • ½ średniej cebuli
  • zielona kolendra
  • świeża papryczka chilli
  • 6 sztuk listków szałwii
  • 1 średni pomidor
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 6 sztuk kaparów
  • rukola
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 1 duży ząbek czosnku

🔪 Instrukcje

  • Krewetki umyć, obrać z pancerzyków, jeśli takie jeszcze posiadają, osuszyć.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, usmażyć krewetki z dodatkiem rozdrobnionego czosnku, soli, pieprzu i ewentualnie ulubionego zioła np: tymianku, rozmarynu, oregano... Usmażone krewetki wyjąć na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  • Na czystej patelni rozgrzać kolejną porcję tłuszczu, usmażyć czyste, suche listki szałwii, szałwię smażymy na wolnym ogniu z dwóch stron, po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy.
  • Pomidory i cebulę pokroić w plasterki. Chleb tostowy opiec w tosterze - jeszcze gorące tosty natrzeć przeciętym ząbkiem czosnku.
  • Na kromkę chleba położyć rukolę, plastry pomidora cebulę, krewetki, nałożyć porcję musztardy, majonezu, kapary, papryczkę chilli, szałwię, przyprawić pieprzem i udekorować listkami kolendry, przykryć drugą kromką chleba.

🍤 Dodatki

Dziś proponuję jako główny dodatek, krewetki smażone z czosnkiem, które czynią kanapkę bardzo pożywną i niesamowicie smaczną! Pozostałe dodatki można oczywiście dobrać według uznania, ale polecam choć raz spróbować w podanej przeze mnie wersji. Krewetki możecie zamienić na grillowanego kurczaka, który również będzie wspaniale smakował z tymi dodatkami. Kanapka, mimo że jest przygotowana na bazie chrupiących tostów, to jest soczysta i jeszcze raz to powiem bardzo, bardzo smaczna. Powiem szczerze, że choć tosty są bardzo sycące to dwa takie tosty dla mężczyzny to zdecydowanie za mało ;). Warto więc przygotować ich więcej!

🥪 Inne propozycje

Najlepsze tosty wychodzą z domowego chleba tostowego, poniżej wklejam propozycje na domowe wypieki jaki i inne propozycje kanapkowe. Częstujcie się smacznego!

  • Mleczny chleb Hokkaido
  • Bagietka z grillowaną gruszką
  • Marynowana mozzarella

📖 Przepis

tosty z krewetkami
Print Pin
5 z 1 głosu

Tosty z krewetkami

Proste danie, ale jakie smaczne i pożywne, spróbujcie!
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Przekąski
Porcji 2
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 5 minutes
Całkowity czas 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 6 sztuk krewetek
  • ½ średniej cebuli
  • zielona kolendra
  • świeża papryczka chilli
  • 6 sztuk listków szałwii
  • 1 średni pomidor
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 6 sztuk kaparów
  • rukola
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 1 duży ząbek czosnku
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Krewetki umyć, obrać z pancerzyków, jeśli takie jeszcze posiadają, osuszyć.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, usmażyć krewetki z dodatkiem rozdrobnionego czosnku, soli, pieprzu i ewentualnie ulubionego zioła np: tymianku, rozmarynu, oregano... Usmażone krewetki wyjąć na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  • Na czystej patelni rozgrzać kolejną porcję tłuszczu, usmażyć czyste, suche listki szałwii, szałwię smażymy na wolnym ogniu z dwóch stron, po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy.
  • Pomidory i cebulę pokroić w plasterki. Chleb tostowy opiec w tosterze - jeszcze gorące tosty natrzeć przeciętym ząbkiem czosnku.
  • Na kromkę chleba położyć rukolę, plastry pomidora cebulę, krewetki, nałożyć porcję musztardy, majonezu, kapary, papryczkę chilli, szałwię, przyprawić pieprzem i udekorować listkami kolendry, przykryć drugą kromką chleba.
  • Smacznego!
tosty z krewetkami
tosty z krewetkami
tosty z krewetkami
« Knedle ze śliwkami-twarogowe
Kruche ciasto owocowe »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}