Drukuj
pierogi z soczewica i grzybami

Pierogi z soczewicą i grzybami

Wegetariańskie pierogi z farszem z soczewicy i grzybów.

Rodzaj Obiad
Kuchnia Polish
Keyword grzyby, soczewica
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 6 minutes
Razem 46 minutes
Porcje 4 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki gryczanej
  • 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 220 ml gorącej wody
  • 1 małe jajko
  • 1 szczypta soli

Składniki na farsz

  • 250 g ugotowanej soczewicy lub z puszki odsączonej
  • 400 g grzybów leśnych
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek siekanego szczypiorku
  • sól do smaku
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • olej do smażenia + dodatkowa cebula którą zeszklimy przed podaniem

Instrukcja

  1. Do miski robota lub na stolnicę odmierzyć mąkę pszenną i mąkę gryczaną dodać sól i jajko zaczynamy mieszać ciasto dodając gorącą wodę, zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię odłożyć, aby odpoczęło.

  2. Kiedy ciasto odpoczywa przygotujemy farsz.

  3. Grzyby obieramy, myjemy delikatnie osuszamy i kroimy w drobniutką kostkę, w kostkę kroimy również cebulę i czosnek.

  4. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy grzyby smażymy ciągle mieszając do odparowania płynu, dodajemy cebulę, smażymy jeszcze przez 5 minut na koniec dodajemy czosnku po 30 sekundach zdejmujemy patelnię z ognia.

  5. Soczewicę rozgniatamy widelcem, można rozdrobnić ją w blenderze niezbyt dokładnie. Do grzybów dodajemy soczewicę, siekany szczypiorek i przyprawy, wszystko mieszamy.

  6. Ciasto rozwałkować na średniej grubości placek, wycinać kółka szklanką lub foremką do pierogów.

  7. Na każdy placuszek nałożyć porcję farszu, zlepić brzegi pieroga, odkładać na podsypany mąką blat.

  8. W garnku zagotować wodę z solą, kiedy woda wrze wkładamy pierogi, gotujemy na delikatnym ogniu przez 2 - 3 minuty.

  9. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową.

  10. Podajemy okraszone cebulką z tłuszczem.

  11. Smacznego!

Notatki

Ciasto z mąki gryczanej i pszennej pełnoziarnistej jest twardsze od klasycznego i bardziej kruche, spowodowane jest to mniejszą ilością glutenu w cieście. Z tego powodu placuszki na pierogi powinny być odrobinę grubsze, aby dobrze się sklejały.