Wegetariańskie pierogi z farszem z soczewicy i grzybów.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 40 minutyminuty
Gotowanie 6 minutyminuty
Całkowity czas 46 minutyminuty
Porcje 4
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
200gmąki gryczanej
230gmąki pszennej pełnoziarnistej
220mlgorącej wody
1małejajko
1szczyptasoli
Składniki na farsz
250gugotowanej soczewicy lub z puszkiodsączonej
400ggrzybów leśnych
1dużacebula
1ząbekczosnku
5łyżeksiekanego szczypiorku
sóldo smaku
świeżo mielony czarny pieprzdo smaku
olej do smażenia + dodatkowa cebulaktórą zeszklimy przed podaniem
Instrukcje
Do miski robota lub na stolnicę odmierzyć mąkę pszenną i mąkę gryczaną dodać sól i jajko zaczynamy mieszać ciasto dodając gorącą wodę, zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię odłożyć, aby odpoczęło.
Kiedy ciasto odpoczywa przygotujemy farsz.
Grzyby obieramy, myjemy delikatnie osuszamy i kroimy w drobniutką kostkę, w kostkę kroimy również cebulę i czosnek.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy grzyby smażymy ciągle mieszając do odparowania płynu, dodajemy cebulę, smażymy jeszcze przez 5 minut na koniec dodajemy czosnku po 30 sekundach zdejmujemy patelnię z ognia.
Soczewicę rozgniatamy widelcem, można rozdrobnić ją w blenderze niezbyt dokładnie. Do grzybów dodajemy soczewicę, siekany szczypiorek i przyprawy, wszystko mieszamy.
Ciasto rozwałkować na średniej grubości placek, wycinać kółka szklanką lub foremką do pierogów.
Na każdy placuszek nałożyć porcję farszu, zlepić brzegi pieroga, odkładać na podsypany mąką blat.
W garnku zagotować wodę z solą, kiedy woda wrze wkładamy pierogi, gotujemy na delikatnym ogniu przez 2 - 3 minuty.
Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową.
Podajemy okraszone cebulką z tłuszczem.
Smacznego!
Notatki
Ciasto z mąki gryczanej i pszennej pełnoziarnistej jest twardsze od klasycznego i bardziej kruche, spowodowane jest to mniejszą ilością glutenu w cieście. Z tego powodu placuszki na pierogi powinny być odrobinę grubsze, aby dobrze się sklejały.