• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Pierogi » Pierogi z soczewicą i grzybami

Pierogi z soczewicą i grzybami

Aktualizacja: 23 Cze, 2020 · Opublikowany: 9 Wrz, 2014 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Pierogi z soczewicą i grzybami leśnymi w cieście z mąki gryczanej oraz mąki pszennej pełnoziarnistej. Farsz przygotowany z grzybów z dodatkiem aromatycznej cebulki i czosnku. To jest wprost bajeczne połączenie, a soczewica i szczypiorek, mniam pyszności! Jeśli lubicie pierogi i do tej pory nie mieliście okazji spróbować ich w takiej wersji, to koniecznie nadróbcie to. Pierogi można podać na trzy sposoby. Pierwszy sposób to bezpośrednio po ugotowaniu, czyli z wody polane odrobinką tłuszczu ze smażoną cebulką oraz kwaśną śmietaną. Drugi sposób to pierogi odsmażane na patelni, rumiane z  przypieczoną skórką. Trzecia wersja jest z piekarnika pierogi, zamiast gotować, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 10 do 15 minut do uzyskania złotego koloru. Tak przygotowane pierogi są złociste i chrupiące świetne jako przekąska podana z salsą pomidorową lub sosem czosnkowym. Sposób przygotowania pozostawiam do Waszego wyboru, smacznego!

pierogi z soczewica i grzybami
Print Pin
4.5 z 2 głosów

Pierogi z soczewicą i grzybami

Wegetariańskie pierogi z farszem z soczewicy i grzybów.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 6 minutes
Całkowity czas 46 minutes
Autor Anna

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki gryczanej
  • 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 220 ml gorącej wody
  • 1 małe jajko
  • 1 szczypta soli

Składniki na farsz

  • 250 g ugotowanej soczewicy lub z puszki (odsączonej)
  • 400 g grzybów leśnych
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek siekanego szczypiorku
  • sól (do smaku)
  • świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
  • olej do smażenia + dodatkowa cebula (którą zeszklimy przed podaniem)

🔪 Instrukcje

  • Do miski robota lub na stolnicę odmierzyć mąkę pszenną i mąkę gryczaną dodać sól i jajko zaczynamy mieszać ciasto dodając gorącą wodę, zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię odłożyć, aby odpoczęło.
  • Kiedy ciasto odpoczywa przygotujemy farsz.
  • Grzyby obieramy, myjemy delikatnie osuszamy i kroimy w drobniutką kostkę, w kostkę kroimy również cebulę i czosnek.
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy grzyby smażymy ciągle mieszając do odparowania płynu, dodajemy cebulę, smażymy jeszcze przez 5 minut na koniec dodajemy czosnku po 30 sekundach zdejmujemy patelnię z ognia.
  • Soczewicę rozgniatamy widelcem, można rozdrobnić ją w blenderze niezbyt dokładnie. Do grzybów dodajemy soczewicę, siekany szczypiorek i przyprawy, wszystko mieszamy.
  • Ciasto rozwałkować na średniej grubości placek, wycinać kółka szklanką lub foremką do pierogów.
  • Na każdy placuszek nałożyć porcję farszu, zlepić brzegi pieroga, odkładać na podsypany mąką blat.
  • W garnku zagotować wodę z solą, kiedy woda wrze wkładamy pierogi, gotujemy na delikatnym ogniu przez 2 - 3 minuty.
  • Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową.
  • Podajemy okraszone cebulką z tłuszczem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Ciasto z mąki gryczanej i pszennej pełnoziarnistej jest twardsze od klasycznego i bardziej kruche, spowodowane jest to mniejszą ilością glutenu w cieście. Z tego powodu placuszki na pierogi powinny być odrobinę grubsze, aby dobrze się sklejały.
pierogi z soczewica i grzybami
pierogi z soczewica i grzybami
Poprzedni wpis « Kruche ciasto śliwkowe
Kolejny wpis Tarta z malinami w czekoladzie »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Krzych napisał

    11 września, 2014 at 3:28 pm

    4 stars
    U nas dziś pierogi z kapustą i opieńkami, ale przekonam Rodzicielkę do twojego przepisu też, a co 🙂
    Pozdrowienia z ojczyzny 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 września, 2014 at 2:20 pm

      Witamy w Polsce!!! Pierogi z kapustą i opieńkami mniam! opieńki pyszne są również w zalewie octowej 🙂 To na Ojczyzny łono powróciłeś...czy wracając do domu z pracy z na kawę przystanąłeś;)

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        18 września, 2014 at 7:24 pm

        Ani jedno, ani drugie- w planach byl pobyt nad Wisla i wylot nad Han, a wrocilem nad Kongo.
        Co sie jednak objadlem, to moje 🙂

        Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Dowiedz się więcejZamknijNie