Drukuj
drozdzowki z malinami

Drożdżówki z malinami

Pachnące, mięciutkie wypełnione malinami i kruszonką, pyszne!

Rodzaj Pieczywo
Kuchnia Polish
Keyword czeklada, kruszonka, maliny
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 17 minutes
Razem 47 minutes
Porcje 10 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na ciasto

  • 125 ml ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 70 g drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • 1 małe ajko
  • 330 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 50 g masła

Dodatki

  • 1 szklanka malin mrożone lub świeże
  • 50 g białej czekolady
  • kilka łyżek tartej bułki
  • 1 małe jajko + 1 łyżka mleka do pomalowania wierzchu bułek

Składniki na kruszonkę

  • 40 g masła
  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g cukru trzcinowego

Instrukcja

  1. Mleko delikatnie podgrzać w rondelku, zdjąć z ognia, dodać pokruszone drożdże, 5 g cukru i 50 g mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 5 - 10 minut, aby się spieniły. Masło rozpuścić i lekko przestudzić.

  2. Żółtka i jajko wbić do miski miksera, dodać cukier, zmiksować na puszystą masę, następnie dodać rozczyn, mąkę, szczyptę soli, ciasto wyrabiać przez 4 minuty na średnich obrotach lub przez 6 minut ręcznie.

  3. Na koniec dodać przestudzone masło, wyrabiać jeszcze przez 3 minuty. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać odrobiną mąki.

  5. Ciasto podzielić na 10 równych części, u mnie wyszły po około 66 g. Czekoladę pokroić w drobną kostkę.

  6. Uformować okrągłe bułeczki, układać je na blaszce zachowując odstępy, przykryć ściereczką i folią spożywczą, odstawić na 30 - 40 minut do wyrośnięcia..

  7. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.

  8. Na środku każdej bułeczki, dnem małej szklaneczki zrobić wgłębienie, dociskając do spodu blachy. W każde wgłębienie wsypać łyżeczkę tartej bułki, następnie nałożyć po 5 - 6 malin ( ilość zależy od wielkości wgłębienia i wielkości malin ) posypać kawałkami czekolady.

  9. Drożdżówki pomalować rozbełtanym jajkiem, całość posypać sporą ilością kruszonki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 17 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.

  10. Studzimy na kratce... albo nie, spróbujcie jeszcze ciepłych w rozpływającą się czekoladą, mniamm...
  11. Smacznego!