Pachnące, mięciutkie wypełnione malinami i kruszonką, pyszne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 17 minutyminuty
Całkowity czas 47 minutyminuty
Porcje 10
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
125mlciepłego mlekaokoło 35 st C
20gświeżych drożdży
70gdrobnego cukru
2żółtka
1małeajko
330gmąki pszennej
1szczyptasoli
50gmasła
Dodatki
1szklankamalinmrożone lub świeże
50gbiałej czekolady
kilka łyżek tartej bułki
1małejajko+ 1 łyżka mleka do pomalowania wierzchu bułek
Składniki na kruszonkę
40gmasła
70gmąki pszennej
50gcukru trzcinowego
Instrukcje
Mleko delikatnie podgrzać w rondelku, zdjąć z ognia, dodać pokruszone drożdże, 5 g cukru i 50 g mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 5 - 10 minut, aby się spieniły. Masło rozpuścić i lekko przestudzić.
Żółtka i jajko wbić do miski miksera, dodać cukier, zmiksować na puszystą masę, następnie dodać rozczyn, mąkę, szczyptę soli, ciasto wyrabiać przez 4 minuty na średnich obrotach lub przez 6 minut ręcznie.
Na koniec dodać przestudzone masło, wyrabiać jeszcze przez 3 minuty. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać odrobiną mąki.
Ciasto podzielić na 10 równych części, u mnie wyszły po około 66 g. Czekoladę pokroić w drobną kostkę.
Uformować okrągłe bułeczki, układać je na blaszce zachowując odstępy, przykryć ściereczką i folią spożywczą, odstawić na 30 - 40 minut do wyrośnięcia..
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Na środku każdej bułeczki, dnem małej szklaneczki zrobić wgłębienie, dociskając do spodu blachy. W każde wgłębienie wsypać łyżeczkę tartej bułki, następnie nałożyć po 5 - 6 malin ( ilość zależy od wielkości wgłębienia i wielkości malin ) posypać kawałkami czekolady.
Drożdżówki pomalować rozbełtanym jajkiem, całość posypać sporą ilością kruszonki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 17 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
Studzimy na kratce... albo nie, spróbujcie jeszcze ciepłych w rozpływającą się czekoladą, mniamm...