Pachnące, mięciutkie wypełnione malinami i kruszonką, pyszne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 30 minutyminuty
Gotowanie 17 minutyminuty
Całkowity czas 47 minutyminuty
Porcje 10
Autor Anna
Składniki
Składniki na ciasto
125mlciepłego mleka
20gświeżych drożdży
70gdrobnego cukru
2żółtka
1małeajko
330gmąki pszennej
1szczyptasoli
50gmasła
Dodatki
1szklankamalinmrożone lub świeże
50gbiałej czekolady
kilka łyżek tartej bułki
1małejajko+ 1 łyżka mleka do pomalowania wierzchu bułek
Składniki na kruszonkę
40gmasła
70gmąki pszennej
50gcukru trzcinowego
Instrukcje
Mleko delikatnie podgrzać w rondelku, zdjąć z ognia, dodać pokruszone drożdże, 5 g cukru i 50 g mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 5 - 10 minut, aby się spieniły. Masło rozpuścić i lekko przestudzić.
Żółtka i jajko wbić do miski miksera, dodać cukier, zmiksować na puszystą masę, następnie dodać rozczyn, mąkę, szczyptę soli, ciasto wyrabiać przez 4 minuty na średnich obrotach lub przez 6 minut ręcznie.
Na koniec dodać przestudzone masło, wyrabiać jeszcze przez 3 minuty. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać odrobiną mąki.
Ciasto podzielić na 10 równych części, u mnie wyszły po około 66 g. Czekoladę pokroić w drobną kostkę.
Uformować okrągłe bułeczki, układać je na blaszce zachowując odstępy, przykryć ściereczką i folią spożywczą, odstawić na 30 - 40 minut do wyrośnięcia..
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Na środku każdej bułeczki, dnem małej szklaneczki zrobić wgłębienie, dociskając do spodu blachy. W każde wgłębienie wsypać łyżeczkę tartej bułki, następnie nałożyć po 5 - 6 malin ( ilość zależy od wielkości wgłębienia i wielkości malin ) posypać kawałkami czekolady.
Drożdżówki pomalować rozbełtanym jajkiem, całość posypać sporą ilością kruszonki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 17 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
Studzimy na kratce... albo nie, spróbujcie jeszcze ciepłych w rozpływającą się czekoladą, mniamm...