Print

Sałatka z melonem i kozim serem

Zdrowa, niskokaloryczna sałatka, a do tego bardzo pyszna.
Course Sałatki
Cuisine Polish
Keyword melon, orzechy
Prep Time 15 minutes
Cook Time 5 minutes
Total Time 20 minutes
Servings 4 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Author Anna

Ingredients

  • 1/2 dużego melona
  • 150 g sera koziego typu rolada miękka
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie rukoli młode listki buraczków lub dowolna mieszanka sałat
  • 2 średnie ogórki ze skórką opcjonalnie
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • odrobina oliwy z oliwek o smaku orzechów włoskich

Instructions

  • Melona umyć i obrać, pokroić na łódeczki, a następnie na 1 cm paseczki. Rukolę, sałatę umyć, pozostawić na sicie aby ociekły.
  • Patelnię rozgrzać, wsypać orzechy włoskie, prażyć ciągle podrzucając, aby się nie przypaliły, po 3 - 4 minutach dodać cukier trzcinowy, dalej prażyć ciągle mieszając z cukru powinien utworzyć się karmel ( można dodać łyżkę wody ) orzechy powinny ładnie pokryć się złocistym karmelem, gotowe orzechy wyłożyć na talerz, wystudzić.
  • Do dużej miski włożyć rukolę ( sałatę ) następnie pokrojony melon i ewentualnie ogórki. Ser kozi pokruszyć na małe kawałki na koniec dodać orzechy.
  • Całość polać oliwą i octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem.
  • Smacznego!

Notes

Oliwę o smaku i aromacie orzechów włoskich można przygotować w domu. Do butelki z oliwą należy wrzucić wcześniej delikatnie uprażone orzechy. Butelkę zamknąć i zapomnieć o niej na minimum miesiąc, im damy jej więcej czasu tym oliwa nabierze bardziej intensywnego aromatu.