Sałatka z melonem i kozim serem, prosta i pyszna delikatna sałatka na lunch lub śniadanie. Do sałatki dodałam karmelizowane włoskie orzechy, sałatka dzięki nim nabrała wyjątkowego, wyszukanego smaku. Podana z rukolą smakuje najlepiej, ale można użyć do jej przygotowania różnego rodzaju zieleniny, świetne będą młode liście buraków, jarmuż i różnego rodzaju sałata. Całość koniecznie musi być doprawiona gęstym aromatycznym octem balsamicznym z dodatkiem dobrej oliwy. Sałatka przygotowana ze świeżych składników jest zawsze bardzo dobrym rozwiązaniem na zaspokojenie pierwszego dużego głodu. Smacznego!

Sałatka z melonem i kozim serem
Zdrowa, niskokaloryczna sałatka, a do tego bardzo pyszna.
Składniki
- 1/2 dużego melona
- 150 g sera koziego typu rolada miękka
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 opakowanie rukoli młode listki buraczków lub dowolna mieszanka sałat
- 2 średnie ogórki ze skórką opcjonalnie
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- odrobina oliwy z oliwek o smaku orzechów włoskich
Instrukcja
Melona umyć i obrać, pokroić na łódeczki, a następnie na 1 cm paseczki. Rukolę, sałatę umyć, pozostawić na sicie aby ociekły.
Patelnię rozgrzać, wsypać orzechy włoskie, prażyć ciągle podrzucając, aby się nie przypaliły, po 3 - 4 minutach dodać cukier trzcinowy, dalej prażyć ciągle mieszając z cukru powinien utworzyć się karmel ( można dodać łyżkę wody ) orzechy powinny ładnie pokryć się złocistym karmelem, gotowe orzechy wyłożyć na talerz, wystudzić.
Do dużej miski włożyć rukolę ( sałatę ) następnie pokrojony melon i ewentualnie ogórki. Ser kozi pokruszyć na małe kawałki na koniec dodać orzechy.
Całość polać oliwą i octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem.
- Smacznego!
Notatki
Oliwę o smaku i aromacie orzechów włoskich można przygotować w domu. Do butelki z oliwą należy wrzucić wcześniej delikatnie uprażone orzechy. Butelkę zamknąć i zapomnieć o niej na minimum miesiąc, im damy jej więcej czasu tym oliwa nabierze bardziej intensywnego aromatu.
Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Hej Aniu, właśnie spałaszowałam porcję powyższej sałatki! Pychotka! Świetny przepis! Muszę się jeszcze tylko podszkolić w prażeniu orzechów i w robieniu karmelu, bo chyba nie do końca wyszedł mi tak jak trzeba 🙂 Pozdrawiam, A.
Super! Bardzo się cieszę, że smakowało:))) co do karmelu, to zapraszam do mnie, zrobimy go razem:)))
To jest po prostu tak elegancka sałatka, że zaniemówilam ! Moje must have na stole ! Składniki brzmią przepysznie, wypróbuję jeszcze w tym tygodniu, ale już czuję, że to połączenie jest pycha.
Dziękuję:) to prawda, jest niesamowicie elegancka i pyszna!!! Najlepsze potrawy wychodzą przypadkowo, czasami tak jak w tym przypadku z ograniczonej ilości składników w lodówce:))) Pozdrawiam
świetne połączenie!
Polecam, pyszności:)))