Zdrowa, niskokaloryczna sałatka, a do tego bardzo pyszna.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Sałatki
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 5 minutyminuty
Całkowity czas 20 minutyminuty
Porcje 4
Autor Anna
Składniki
½dużegomelona
150gsera koziegotypu rolada miękka
½szklankiorzechów włoskich
3łyżkicukru trzcinowego
1opakowanierukolimłode listki buraczków lub dowolna mieszanka sałat
2średnieogórki ze skórkąopcjonalnie
sóldo smaku
pieprzdo smaku
odrobina oliwy z oliwek o smaku orzechów włoskich
Instrukcje
Melona umyć i obrać, pokroić na łódeczki, a następnie na 1 cm paseczki. Rukolę, sałatę umyć, pozostawić na sicie aby ociekły.
Patelnię rozgrzać, wsypać orzechy włoskie, prażyć ciągle podrzucając, aby się nie przypaliły, po 3 - 4 minutach dodać cukier trzcinowy, dalej prażyć ciągle mieszając z cukru powinien utworzyć się karmel ( można dodać łyżkę wody ) orzechy powinny ładnie pokryć się złocistym karmelem, gotowe orzechy wyłożyć na talerz, wystudzić.
Do dużej miski włożyć rukolę ( sałatę ) następnie pokrojony melon i ewentualnie ogórki. Ser kozi pokruszyć na małe kawałki na koniec dodać orzechy.
Całość polać oliwą i octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
Notatki
Oliwę o smaku i aromacie orzechów włoskich można przygotować w domu. Do butelki z oliwą należy wrzucić wcześniej delikatnie uprażone orzechy. Butelkę zamknąć i zapomnieć o niej na minimum miesiąc, im damy jej więcej czasu tym oliwa nabierze bardziej intensywnego aromatu.