Drukuj
karmelizowane marchewki

Karmelizowane marchewki

Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 7 minutes
Gotowanie 20 minutes
Razem 27 minutes
Porcje 4
Autor Anna

Składniki

  • 2 pęczki młodych marchewek
  • pęczek szparagów
  • sól morska
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • kolorowy pieprz
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Instrukcja

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 st C
  2. Marchewki umyć i dokładnie wyszorować szczoteczką, odciąć nać
  3. Na blachę położyć papier do pieczenia
  4. Marchewki osuszyć, polać olejem, a następnie posypać wszystkim przyprawami ( na końcu cukrem i sezamem)
  5. Marchewki ułożyć na papierze, wstawić do gorącego piekarnika, piec z około 20 minut
  6. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce, lekko posolić, dodać do marchewek na 5 minut przed wyjąciem ich z piekarniak
  7. Po wyjęciu z piekarnika skropić sokiem z cytryny
  8. Smacznego!

Notatki

Szparagi nie potrzebują 20 minut pieczenia, wystarczy im 5 minut!