Świetne marchewki karmelizowane ze szparagamki, idelany dodatek do obiadu.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 7 minutyminuty
Gotowanie 20 minutyminuty
Całkowity czas 27 minutyminuty
Porcje 4
Autor Anna
Składniki
2pęczekmłodych marchewek
1pęczekszparagów
sól morska
1łyżeczkasłodkiej papryki
2łyżeczkisezamu
2łyżkicukru trzcinowego
kolorowy pieprz
½średniejcytryny
2łyżkioleju słonecznikowego
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do 200 st C.
Marchewki umyć i dokładnie wyszorować szczoteczką, odciąć nać.
Na blachę położyć papier do pieczenia.
Marchewki osuszyć, polać olejem, a następnie posypać wszystkim przyprawami na końcu cukrem i sezamem. Marchewki ułożyć na papierze, wstawić do gorącego piekarnika, piec z około 20 minut
Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce, lekko posolić, dodać do marchewek na 5 minut przed wyjąciem ich z piekarniak. Po wyjęciu z piekarnika skropić sokiem z cytryny.
Notatki
Szparagi nie potrzebują 20 minut pieczenia, wystarczy im 5 minut!