• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Dodatki » Karmelizowane marchewki

Karmelizowane marchewki

Aktualizacja: 15 kwi, 2021 · Opublikowany: 3 cze, 2013 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Karmelizowane marchewki to pyszny dodatek do dania głównego, ale nie tylko, to również świetna przekąska lub przegryzka do piwa. Marchewka jest wspaniała, delikatna miękka na zewnątrz, a w środku delikatnie jędrna w pysznej karmelowo-paprykowej otoczce. Kiedy robię karmelizowaną marchewkę, dokładam do niej pietruszkę pokrojoną w plastry, a w sezonie wiosennym, szparagi. Wszystkie te warzywa smakują wybornie, sezon grillowy rozpoczęty, więc karmelizowane warzywa można przygotować również na grillu ogrodowym! Do warzyw podaję sos przygotowany na bazie gęstego jogurtu naturalnego z dodatkiem siekanych ziół, cytryny i czosnku warzywa z nim smakują obłędnie!

Karmelizowane marchewki ze szparagami posypane sezamem.
Karmelizowane marchewki
karmelizowane marchewki
Print Pin
5 z 1 głosu

Karmelizowane marchewki

Świetne marchewki karmelizowane ze szparagamki, idelany dodatek do obiadu.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 4
Przygotowanie 7 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 27 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 pęczek młodych marchewek
  • 1 pęczek szparagów
  • sól morska
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • kolorowy pieprz
  • ½ średniej cytryny
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do 200 st C.
  • Marchewki umyć i dokładnie wyszorować szczoteczką, odciąć nać.
  • Na blachę położyć papier do pieczenia.
  • Marchewki osuszyć, polać olejem, a następnie posypać wszystkim przyprawami na końcu cukrem i sezamem. Marchewki ułożyć na papierze, wstawić do gorącego piekarnika, piec z około 20 minut
  • Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce, lekko posolić, dodać do marchewek na 5 minut przed wyjąciem ich z piekarniak. Po wyjęciu z piekarnika skropić sokiem z cytryny.

📋 Notatki

Szparagi nie potrzebują 20 minut pieczenia, wystarczy im 5 minut!
Surowe marchewki ułożone jedna obok drugiej.
Karmelizowane marchewki
« Truskawki zatopione w masie budyniowo - serowej
Kruche ciasto bezglutenowe z truskawkami i rabarbarem »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Anita napisał

    04 czerwca, 2013 at 10:04 am

    I jeszcze szparagi. Ale bym pochrupała ten duecik:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 czerwca, 2013 at 10:28 am

      Koniecznie!!! może dziś do obiadu:)

      Odpowiedz
  2. ach! napisał

    04 czerwca, 2013 at 9:45 am

    Brzmi tak nieskomplikowanie, że chyba spróbuję 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 czerwca, 2013 at 9:48 am

      Aniu, koniecznie, marchewki, szparagi, pietruszka naprawdę są PYSZNE:) takie niepozorne, a po upieczeniu...mniam:)

      Odpowiedz
  3. amgdalena napisał

    03 czerwca, 2013 at 5:10 am

    Ale cudo! Wygląda tak smakowicie i ładnie, uwielbiam zdrowe przekąski 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 czerwca, 2013 at 11:29 pm

      Polecam, warzywa przygotowywane w ten sposób są przepyszne!!! Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}