Drukuj
Wegetariańska kapusta zasmazana

Wegetariańska kapusta zasmażana

Pyszna, aromatyczna kapusta idealna do farszu lub jako dodatek do obiadu.

Rodzaj Obiad
Kuchnia Polish
Keyword grzyby, kiszona kapusta
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 30 minutes
Razem 45 minutes
Porcje 4 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 8 sztuk suszonych śliwek najlepiej wędzonych
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna jałowca
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 szklanki wywaru warzywnego
  • oliwa lub olej do smażenia
  • cukier trzcinowy do smaku
  • 170 g mrożonych prawdziwków
  • 25 g suszonych grzybów

Instrukcja

  1. Zagotować wodę i zalać nią suszone grzyby, odstawić na około 15 minut, następnie gotować 15 minut, wyjąć z wody i pokroić na mniejsze kawałki Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Śliwki pokroić na 8 części. Rozmrozić prawdziwki, pokroić na dość spore kawałki.

  2. Kapustę wypłukać, odcisnąć, odciśniętą przekroić ma kilka części.

  3. Na patelni rozgrzać olej, dodać rozmrożone grzyby, przesmażyć około 5 minut na dość dużym ogniu. Następnie dodać cebulę, chwilkę smażyć. Dodać kapustę, czerwone wino, podgotowane grzyby, połowę wywaru, śliwki oraz pozostałe przyprawy, przykryć pokrywką i dusić przez około 10 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, doprawić do smaku, cukrem, pieprzem, solą i kminkiem. Jeśli kapusta ma zbyt dużo soku, odparujcie przez kilka minut nadmiar wywaru.

  4. Kapusta jest jeszcze lepsze odgrzewana.

  5. Smacznego!