Pyszna, aromatyczna kapusta idealna do farszu lub jako dodatek do obiadu.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 15 minutyminuty
Gotowanie 30 minutyminuty
Całkowity czas 45 minutyminuty
Porcje 4
Autor Anna
Składniki
500gkiszonej kapusty
1średniacebula
8sztuksuszonych śliweknajlepiej wędzonych
1liśćlaurowy
4ziarnaziela angielskiego
3ziarnajałowca
½szklankiczerwonego wina
sóldo smaku
pieprzdo smaku
1łyżeczkakminku
½szklankiwywaru warzywnego
oliwa lub olejdo smażenia
cukier trzcinowydo smaku
170gmrożonych prawdziwków
25gsuszonych grzybów
Instrukcje
Zagotować wodę i zalać nią suszone grzyby, odstawić na około 15 minut, następnie gotować 15 minut, wyjąć z wody i pokroić na mniejsze kawałki Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Śliwki pokroić na 8 części. Rozmrozić prawdziwki, pokroić na dość spore kawałki.
Kapustę wypłukać, odcisnąć, odciśniętą przekroić ma kilka części.
Na patelni rozgrzać olej, dodać rozmrożone grzyby, przesmażyć około 5 minut na dość dużym ogniu. Następnie dodać cebulę, chwilkę smażyć. Dodać kapustę, czerwone wino, podgotowane grzyby, połowę wywaru, śliwki oraz pozostałe przyprawy, przykryć pokrywką i dusić przez około 10 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, doprawić do smaku, cukrem, pieprzem, solą i kminkiem. Jeśli kapusta ma zbyt dużo soku, odparujcie przez kilka minut nadmiar wywaru.