• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Boże Narodzenie i Wigilia » Wegetariańska kapusta zasmażana

Wegetariańska kapusta zasmażana

Aktualizacja: 24 lip, 2020 · Opublikowany: 19 gru, 2012 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Wegetariańska kapusta zasmażana z suszonymi wędzonymi  śliwkami, czerwonym winem i suszonymi bardzo aromatycznymi grzybami. Kapusta jest niesamowicie dobra, a to za sprawą aromatycznych dodatków i mimo że kapusta jest w wersji błyskawicznej, to niewiele ustępuje klasycznie przygotowywanemu bigosowi. Porządny bigos gotować należy nawet przez kilka dni..., a tę kapustę dosłownie chwilkę. Tak przygotowanej kapusty używam do pasztecików wigilijnych i pierogów, które wychodzą rewelacyjne. Kapusta zasmażana to również  świetna propozycja na obiad  z ziemniakami lub z pajdą chleba. Wykorzystajcie ten przepis do zrobienia pysznych pasztecików wigilijnych z ciasta twarogowego. Paszteciki z farszem z kapusty i grzybów mogą zastąpić uszka do barszczu czerwonego. Zaoszczędzi to wam wiele pracy, ponieważ paszteciki są błyskawiczne do przygotowania. Smacznego!

Wegetariańska kapusta zasmazana
Print Pin
Bądź pierwszy!

Wegetariańska kapusta zasmażana

Pyszna, aromatyczna kapusta idealna do farszu lub jako dodatek do obiadu.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 8 sztuk suszonych śliwek (najlepiej wędzonych)
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna jałowca
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 łyżeczka kminku
  • ½ szklanki wywaru warzywnego
  • oliwa lub olej (do smażenia)
  • cukier trzcinowy (do smaku)
  • 170 g mrożonych prawdziwków
  • 25 g suszonych grzybów
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Zagotować wodę i zalać nią suszone grzyby, odstawić na około 15 minut, następnie gotować 15 minut, wyjąć z wody i pokroić na mniejsze kawałki Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Śliwki pokroić na 8 części. Rozmrozić prawdziwki, pokroić na dość spore kawałki.
  • Kapustę wypłukać, odcisnąć, odciśniętą przekroić ma kilka części.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać rozmrożone grzyby, przesmażyć około 5 minut na dość dużym ogniu. Następnie dodać cebulę, chwilkę smażyć. Dodać kapustę, czerwone wino, podgotowane grzyby, połowę wywaru, śliwki oraz pozostałe przyprawy, przykryć pokrywką i dusić przez około 10 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, doprawić do smaku, cukrem, pieprzem, solą i kminkiem. Jeśli kapusta ma zbyt dużo soku, odparujcie przez kilka minut nadmiar wywaru.
  • Kapusta jest jeszcze lepsze odgrzewana.
  • Smacznego!
Wegetariańska kapusta zasmażana
« Krem pomidorowy
Paszteciki z ciasta serowo-francuskiego »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Krzych napisał

    21 grudnia, 2012 at 11:14 pm

    Toż to prawie jak przepis na mój bigos, tyle ze bezmięsny. Dziękuje Ci za"przypomnienie", grzyby już się moczą, upijam nadmiar wina i taka będzie moja kapusta wigilijna w tym roku.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 grudnia, 2012 at 11:20 pm

      Do usług 🙂 Ten przepis jest niezawodny, błyskawiczny i pyszny! Miłego gotowania:)

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}