Drukuj
ravioli z dynia na slodko

Ravioli z dynią na słodko

Niecodzienne ravioli z nadzieniem dyniowym z dodatkiem twarożku.

Rodzaj Obiad
Kuchnia International
Keyword dynia
Przygotowanie 1 hour 20 minutes
Gotowanie 20 minutes
Razem 1 hour 40 minutes
Porcje 4 Tutaj możesz zmienić ilość porcji
Autor Anna

Składniki

Składniki na ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody + 2 łyżki

Składniki na farsz

  • 2 szklanki puree z dyni
  • 1 średnie jajko
  • 250 g serka ricotta
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamony
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka miodu

Dodatkowo do wyboru

  • śmietana
  • cynamon
  • bułka tarta
  • masło

Instrukcja

  1. Składniki na ciasto umieścić w misce, zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić na około 1/2 godziny aby odpoczęło.

  2. Pure z dyni umieścić w misce. Dodać ser, przyprawy, mąkę, jajko, wszystko dokładni wymieszać.

  3. Ciasto rozwałkować na duży placek, pociąć go na pasy. Na przygotowane paski ciasta, nałożyć farsz i przykryć drugim takim samym plackiem.

  4. Docisnąć ciasto wokół farszu, a następnie wyciąć kształt odpowiednią formą, może być szklanka lub wycinacz do pierogów.

  5. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem 3 łyżek oleju i 1 łyżeczki soli. Na wrzącą wodę wkładać przygotowane pierożki.

  6. Gotować około 2 - 3 minut, pamiętajcie, aby woda gotowała się bardzo delikatnie. Po ugotowaniu wyjąć z garnka łyżką cedzakową.

  7. Podawać z roztopionym masłem i przypieczoną tartą bułką lub słodką śmietaną i cynamonem.

  8. Smacznego!