Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Dodaj do kolekcji
Idź do kolekcji
Ravioli z dynią na słodko
Niecodzienne ravioli z nadzieniem dyniowym z dodatkiem twarożku.
Autor
Anna
Kuchnia
Międzynarodowa
Rodzaj
Obiad
Przygotowanie
1
godzina
godzina
20
minuty
minuty
Gotowanie
20
minuty
minuty
Całkowity czas
1
godzina
godzina
40
minuty
minuty
Porcje
4
Autor
Anna
Składniki
Składniki na ciasto
400
g
mąki pszennej
3
żółtka
1
średnie
jajko
1
łyżka
masła
½
szklanki
bardzo ciepłej wody + 2 łyżki
Składniki na farsz
2
szklanki
puree z dyni
1
średnie
jajko
250
g
serka ricotta
3
łyżki
mąki ziemniaczanej
½
łyżeczki
cynamony
1
łyżka
cukru waniliowego
1
łyżka
miodu
Dodatkowo do wyboru
śmietana
cynamon
bułka tarta
masło
Instrukcje
Składniki na ciasto umieścić w misce, zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić na około ½ godziny aby odpoczęło.
Pure z dyni umieścić w misce. Dodać ser, przyprawy, mąkę, jajko, wszystko dokładni wymieszać.
Ciasto rozwałkować na duży placek, pociąć go na pasy. Na przygotowane paski ciasta, nałożyć farsz i przykryć drugim takim samym plackiem.
Docisnąć ciasto wokół farszu, a następnie wyciąć kształt odpowiednią formą, może być szklanka lub wycinacz do pierogów.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem 3 łyżek oleju i 1 łyżeczki soli. Na wrzącą wodę wkładać przygotowane pierożki.
Gotować około 2 - 3 minut, pamiętajcie, aby woda gotowała się bardzo delikatnie. Po ugotowaniu wyjąć z garnka łyżką cedzakową.
Podawać z roztopionym masłem i przypieczoną tartą bułką lub słodką śmietaną i cynamonem.
Smacznego!