Ciastka pokruszyć w blenderze lub w misce używając do tego pałki. Masło roztopić, dodać do pokruszonych ciastek. Następnie dodać cukier i olejek migdałowy. Wszystko dokładnie wymieszać.
Dno okrągłej formy o średnicy 22 cm, wyłożyć folią aluminiową, zapiąć obręcz i wywinąć folię na zewnątrz. Przygotowaną mieszanką wysypać dno formy, ugnieść ciastka, mogą one zachodzić na brzegi formy. Formę wstawić do lodówki.
W dużej misce umieścić wszystkie składniki na masę serową i dokładnie, ale krótko zmiksować.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Wstawić sernik do piekarnika na 12 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 st C, piec jeszcze około 60 minut
Jeśli wierzch sernika zacznie się przypiekać, przykryjcie go folią aluminiową.
Po upieczeniu sernik powinien zostać w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 15 minut. Następni wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić na kratce.
Sernik proponuję schłodzić w lodówce przynajmniej przez 4 godziny lub całą noc. Kiedy ciasto jest schłodzone można polać polewą kajmakową.