• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Serniki » Sernik dyniowo migdałowy

Sernik dyniowo migdałowy

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 3 lis, 2012 · przez Anna · 10 komentarzy

Skocz do przepisu

Sernik dyniowo migdałowy to kolejna wariacja na temat dyni, tym razem dodałam ją do sernika. Spód jest bardzo migdałowy z mielonych migdałów z olejkiem migdałowym i herbatnikami. A masa serowa? Równie dobra, z puree dyniowym, olejkiem migdałowym i cynamonem. Naprawdę ciekawe połączenie warte polecenia, bardzo jesienna propozycja.

Sernik dyniowo migdałowy widok z góry
Sernik dyniowo migdałowy
Sernik dyniowo migdałowy polany karmelem
Print Pin
Bądź pierwszy!

Sernik dyniowo migdałowy

Fantastyczny sernik z dodatkiem dyni i polewą karmelową
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 12
Przygotowanie 25 minutes
Gotowanie 1 hour 12 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na spód

  • 130 g ciastek owsianych (ja dałam herbatniki Holenderskie)
  • 50 g mielonych migdałów
  • 90 g masła
  • 1 małe jajko
  • kilka kropel olejku migdałowego

Składniki na masę serową

  • 200 ml puree z dyni (przepis tutaj)
  • 600 g mielonego twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 80 g cukru pudru
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3 średnie jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo

  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ciastka pokruszyć w blenderze lub w misce używając do tego pałki. Masło roztopić, dodać do pokruszonych ciastek. Następnie dodać cukier i olejek migdałowy. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Dno okrągłej formy o średnicy 22 cm, wyłożyć folią aluminiową, zapiąć obręcz i wywinąć folię na zewnątrz. Przygotowaną mieszanką wysypać dno formy, ugnieść ciastka, mogą one zachodzić na brzegi formy. Formę wstawić do lodówki.
  • W dużej misce umieścić wszystkie składniki na masę serową i dokładnie, ale krótko zmiksować.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Wstawić sernik do piekarnika na 12 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 st C, piec jeszcze około 60 minut
  • Jeśli wierzch sernika zacznie się przypiekać, przykryjcie go folią aluminiową.
  • Po upieczeniu sernik powinien zostać w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 15 minut. Następni wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić na kratce.
  • Sernik proponuję schłodzić w lodówce przynajmniej przez 4 godziny lub całą noc. Kiedy ciasto jest schłodzone można polać polewą kajmakową.
  • Smacznego!
Sernik dyniowo migdałowy kawałek sernika, masa serowa w apetycznym dyniowym kolorze
Sernik dyniowo migdałowy
« Muffinki dyniowe
Pizza z cukinią i chilli »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. skoraq cooks napisał

    24 października, 2013 at 10:27 am

    Mam w domu dynię. Miał być z niej obiad, ale chyba obiad będzie się musiał zrobić z czegoś innego 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 października, 2013 at 10:33 am

      To zawsze trudny wybór! deser czy obiad 😉 Ja dziś zastanawiam się nad dyniowym gnocchi... ale co z deserem?! 😉

      Odpowiedz
  2. agabi napisał

    17 listopada, 2012 at 3:18 pm

    Zapraszam na konkurs , który właśnie zaczął się na moim blogu. Na zwycięzce czeka deska do serów wraz z nożami.
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/11/konkurs-zapraszam.html
    pozdrawiam i miłego dnia

    Odpowiedz
  3. gin napisał

    10 listopada, 2012 at 10:11 pm

    Wszędzie widzę dyniowe serniki, co jeden to piękniejszy 🙂 Twój wygląda obłędnie z tym karmelem na wierzchu 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 listopada, 2012 at 1:49 pm

      Dziękuję:)) jest również pyszny, polecam!

      Odpowiedz
  4. Marta napisał

    05 listopada, 2012 at 12:11 pm

    dynia faktycznie króluje, mam jedną w domu i nie mogę się zdecydować co z niej dziś przyrządzić

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 listopada, 2012 at 12:41 pm

      To może zupa z dyni na obiad, a na deser sernik lub muffinki:)

      Odpowiedz
  5. ankawell napisał

    03 listopada, 2012 at 12:17 pm

    sernik - moje ulubione ciasto ... rozmarzyłam się 🙂

    Odpowiedz
  6. karmel-itka napisał

    03 listopada, 2012 at 12:41 am

    az mi mowę odebrało!
    cudo.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 listopada, 2012 at 12:43 am

      Dziękuję:))) Dynia króluje tej jesieni:)

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}