• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Dodatki » Purée z dyni

Purée z dyni

Aktualizacja: 2 sie, 2020 · Opublikowany: 11 paź, 2012 · przez Anna · 3 komentarze

Skocz do przepisu

Purée z dyni jest niezbędnym składnikiem do upieczenia ciasta dyniowego, przygotowania zupy, muffinek czy pysznego humusu. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy umyć dynię następnie przekroić na pół i wyjąć ziarenka najlepiej zrobić to przy pomocy dużej łyżki. Następnym krokiem jest obranie dyni ze skórki no, chyba że jest to taka dynia, której obierać nie trzeba. Dynię kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy. Na koniec pozostaje tylko miksowanie jej na gładki mus i purée gotowe.

Gotowy mus możemy przełożyć do słoików i nadmiar przechować przez kilka dni w lodówce można też ją zamrozić. Mając taki zapas zrobienie zupy dyniowej zajmie nam tylko 10 minut. Purée możemy wykorzystać do muffinek, serników hummusu czy oponek serowych!

Purée z dyni
Print Pin
5 z 2 głosów

Purée z dyni

Baza do zup, past, ciast...
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 5 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 kg dyni
  • 2 łyżki oliwy
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Dynię umyć, obrać ze skórki i wydrążyć nasionka. Pokroić na 3 cm paski.
  • Dużą blachę wysmarować oliwą, pokrojoną dynię rozłożyć blaszce, przykryć folią aluminiową. Piec przez około 35 - 45 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Dynię przełożyć do miski malaksera i zmiksować na gładki krem. Przełożyć do plastikowych zamykanych naczyń (do żywności), przechowywać w lodówce do 3 dni.
  • Purée można również zamrozić, mrożonkę przechowujemy do 3 miesięcy.
  • Smacznego!
Kremowe puree z dyni w słoiku
Puree z dyni
« Rozgrzewający napój imbirowy
Hummus z dyni i cieciorki »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. veggie napisał

    12 października, 2012 at 2:23 pm

    super sposób na przechowanie dyni, bo w końcu niedługo znów będzie po sezonie...

    Odpowiedz
  2. Kaś napisał

    11 października, 2012 at 12:09 am

    to się dziś zgrałyśmy z wpisem 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 października, 2012 at 10:27 am

      To chyba taka dyniowa pora:))))pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →