Ciasto zagnieść, owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około ½ godziny.
Piekarnik nagrzać do 190 st C.
Ciasto rozwałkować dość cienko.
Wyłożyć ciastem foremki na tartaletki, ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 12 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Do rondelka wlać śmietanę, dodać połamaną czekoladę i cukier, rozpuścić ciągle mieszając na wolnym ogniu lub w kąpieli wodnej, kiedy masa czekoladowa roztopiła się dodać do niej masło. Wszystko energicznie wymieszać, Dodać rum, krem powinien zmienić konsystencją na bardziej płynną i błyszczącą.
Pozostawić do przestudzenia.
Na dno tartaletek nałożyć cienką warstwę dżemu. Następnie wylać ganisz czekoladowy, udekorować malinami. Tartaletki wstawić do lodówki aby krem stężał.